Ombudsmanka EU chystá dotazy přes Facebook

15.01.2015
čtk

Prioritami evropské veřejné ochránkyně práv Emily O’Reillyové v následujících letech bude zvýšení transparentnosti evropských institucí, posílení podílu občanů na rozhodovacích procesech i základní etické problémy, které evropské občany trápí.

Ombudsmanka to uvedla ve výroční zprávě svého úřadu za rok 2013 před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Irku O’Reillyovou poslanci v úřadu potvrdili na dalších pět let loni v prosinci. Ve funkci nahradila v létě 2013 řeckého politika Nikoforose Diamandurose.

Počet stížností klesá

Podle ombudsmanky počet stížností na evropské instituce celkově klesá, výrazně ale narostl podíl stížností na Evropskou komisi a evropské agentury. O’Reillyová by chtěla dosáhnout v následujících letech zvýšení pozitivního dopadu činnosti svého úřadu na běžný život Evropanů, a to mimo jiné i zvýšením viditelnosti a povědomí o instituci evropského ochránce práv.

Občané proto mohou už nyní pokládat své dotazy také prostřednictvím sociálních sítí jako je Facebook nebo Twitter. Od doby otevření této možnosti ji prý využilo už kolem 20.000 Evropanů. Ombudsmanka také hodlá více využívat možnosti zahájit šetření ve veřejném zájmu, tedy bez podnětu od občanů.

Během rozpravy v parlamentu vystoupil komisař Frans Timmermans zodpovědný za lepší regulaci, institucionální vztahy, vládu práva a chartu základních práv. Kritiku poslanců na rostoucí počet stížností na Evropskou komisi odmítl s tím, že EK tvoří největší instituci unie s největším dopadem na životy občanů, a logicky proto na ni přichází nejvíce stížností.

Kritiku, že EK respektovala doporučení ombudsmanky v roce 2013 jen v 80 procentech případů, označil za neopodstatněnou, neboť ve zbylých případech prý existovaly právní bariéry.

Čísla o činnosti úřadu

Podle výroční zprávy úřad v roce 2013 nějakým způsobem pomohl 23.245 občanům EU. Ombudsmanka zahájila 350 šetření, z nichž 225 se týkalo činnosti Evropské komise a například jen 15 europarlamentu. Úřad v roce 2013 ukončil 461 šetření. Evidovaných stížností přitom bylo celkem 2420, 29 bylo podaných v České republice, zahájeny na jejich základě byly tři stížnosti. Sedmdesát sedm procent ze zahájených šetření iniciovali jednotlivci, ostatní byla spuštěna po stížnostech nejrůznějších sdružení.

Evropský ombudsman vyšetřuje stížnosti týkající se nesprávného úředního postupu institucí a orgánů Evropské unie. Úřad zavedla maastrichtská Smlouva o EU, která začala platit v listopadu 1993. Jako první byl do této funkce zvolen v roce 1995 Jacob Söderman z Finska. Předchůdce O’Reillyové Nikiforos Diamanduros zastával funkci od roku 2003.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek