Kolik dají Rusové na svoji propagandu?

16.01.2015
čtk

Ruská vláda vydá v letech 2015-2017 celkem 69 miliard rublů (26 miliard korun) na státní propagandu do zahraničí. Uvedla to agentura TASS.

Moskva to nazývá zapojení země do mezinárodní informační výměny. Původní plány počítaly s podporou „národní informační zájmy“ 45,7 miliardy rublů.

Příjemci státní podpory mají být televizní stanice Russia Today (RT), nepřetržitý zpravodajský kanál vysílající v angličtině, a agentura Rossija segodňa, mohutný zpravodajský konglomerát vybudovaný loni s využitím kapacit tiskové agentury RIA Novosti.

Zvýšení výdajů má podle zastřešujícího ministerstva spojů „rozšířit účast Ruské federace v mezinárodní výměně informací“ a zajistit „obranu národních zájmů země v informační sféře“.

Efektivitu investic bude prý vláda posuzovat podle sledovanosti televizního zpravodajství a objemu citací ruských státních médií v zahraničním tisku.

Rusko zároveň na domácí scéně zpřísňuje kontrolu opozičních médií, posiluje cenzurní dohled a komplikuje práci redaktorům a vydavatelům sdělovacích prostředků kritických vůči Kremlu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek