EU posílí spolupráci se zeměmi Blízkého východu

20.01.2015
čtk

V rámci boje proti islámskému terorismu posílí Evropská unie spolupráci s muslimskými zeměmi, mimo jiné s Egyptem, Tureckem či státy Perského zálivu. Po schůzce ministrů zahraničí EU to prohlásila šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

„Připravujeme s určitými zeměmi specifické projekty, které v příštích týdnech spustíme,“ prohlásila Mogheriniová. Podle ní je třeba zintenzivnit výměnu informací a další „protiteroristickou spolupráci“ se zeměmi regionu, které mají z vývoje podobné obavy jako státy EU.

Jako příklad zemí, se kterými by Brusel měl posílit spolupráci, Mogheriniová jmenovala Turecko, Egypt, Jemen, Alžírsko a státy Perského zálivu.

Šéfka unijní diplomacie dodala, že v příštích dnech se navíc v Bruselu uskuteční expertní schůzka na téma financování terorismu. EU se chce zasadit o to, aby radikálním skupinám vyschly zdroje peněz.

Šéf Ligy arabských států v Bruselu

Jednání se účastnil i šéf Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí. Eurokomisař Johannes Hahn, který má na starosti sousedskou politiku, po setkání s Arabím prohlásil, že LAS podporuje unijní tažení proti islámskému terorismu. Podle Hahna bude větší spolupráce mezi evropským blokem a islámskými zeměmi spočívat mimo jiné v lepší výměně zpravodajských informací. „To je pro úspěšný boj proti terorismu velmi důležité,“ řekl podle DPA Hahn.

„Není to věc boje mezi EU, Západem a islámem,“ zdůraznila už ráno Mogheriniová. Připomněla, že oběťmi teroristických útoků jsou v celosvětovém měřítku nejčastěji právě muslimové. „Potřebujeme spojenectví, dialog, abychom mohli tu věc řešit společně,“ myslí si šéfka unijní diplomacie.

Ve svém vystoupení při příchodu na jednání zdůraznila také potřebu odpovědnosti a respektu k druhým, který je podle ní jednou ze základních evropských hodnot. Podotkla, že nalezení hranice mezi svobodou a respektováním ostatních je jedním ze zásadních filozofických dilemat, které je ale nyní velice aktuální i vzhledem k tomu, co se děje v některých částech světa. „Musíme se postavit terorismu, ale respektovat islám,“ prohlásila.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek