09.02.2015
Euroskop
ENVI chce uvádět zemi původu u všech výrobků se složkou masa
|
ENVI chce uvádět zemi původu u všech výrobků se složkou masa
Návrh usnesení o označování země původu masa u zpracovaných potravin (B8-0000/2014)
- Výbor ENVI 21. 1. 2015 přijal (poměrem 48:15:4) rezoluci, ve které vyzývá Komisi k přijetí opatření vedoucích k povinnosti uvádět zemi původu u zpracovaných potravin obsahujících složku masa.
Pozadí
Komise přijala v roce 2013 zprávu, ve které hodnotila případné dopady opatření zavádějící povinné uvádění místa původu nebo místa provenience u výrobků s masem jako jednou z ingrediencí. Podle jejích výstupů by takový instrument zvýšil provozní náklady výrobců o 15-20% až 50 % a logicky následně i spotřebitelské ceny. Vyzvala proto Radu a EP, aby zvážily i méně nákladné varianty, tj. uvádění pouze místo chovu a porážky, případně pouze označení původu místa v EU/ mimo EU.
Povinnost uvádění místa původu, chovu a porážky se uplatňuje u čerstvého hovězího a výrobků z hovězího masa od roku 2002 v reakci na rozšíření nemoci šílených krav. V dubnu 2015 vstoupí v účinnost nařízení č. 1169/2011, které uvaluje povinnost uvádět místo chovu a porážky (nikoliv původu) na čerstvé i zmražené nezpracované vepřové, skopové a kozí maso. Nyní se má podle ENVI rozšířit např. na polotovary.
Klíčové a sporné body
Dle zástupců výboru má tato legislativa napomoci zvýšit důvěru spotřebitelů v souvislosti s přítomnosti koňského masa v potravinách z Polska z roku 2013, má přispět k dohledatelnosti potravinového řetězce a zvýšení úsilí při výběru dodavatelů (více v příspěvku „Reforma SZP a kauza výskytu koňského masa na programu Rady“, Zemědělství a rybolov v únoru 2013). Zastánci se odvolávají rovněž na studii francouzské organizace spotřebitelů, jejíž výsledky ohledně dopadů tohoto opatření se výrazně rozchází se závěry Komise.
Oponenti argumentují vedle příliš velké zátěže pro výrobce potravin (z 90 % malé a střední podniky) tím, že by ani toto opatření nezabránilo podvodům, jako tomu bylo v případě koňského masa, vzhledem k tomu, že výrobek nesl označení hovězího masa.
Další předpokládaný vývoj
Návrh rezoluce bude nyní předložen ke schválení na únorovém zasedání pléna EP. Současně bude probíhat diskuse se zástupci Komise.
Odkazy
- Food safety MEPs call for country of origin labelling of meat in processed foods
- Zpráva Komise Evropskému parlamentu a Radě o povinném uvádění země původu nebo místa provenience u masa použitého jako složka
- Country of origin labelling for meat in processed foods
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004
- Návrh usnesení o označování země původu masa u zpracovaných potravin (B8-0000/2014)
- Study by consumer organisation UFC Que Choisir
Krátce…
Změna režimu schvalování pěstování GMO plodin formálně schválena EP
Plénum EP 13. 1. 2015 potvrdilo (poměrem 480:159:58) dohodu uzavřenou se zástupci Rady v prosinci 2014. Čtyřletý legislativní proces bude ukončen vstoupením nařízení v platnost na jaře 2015. V současné době mohou státy zakázat nebo omezit využití GMO pouze v případě, že mají nové důkazy o tom, že daný organismus představuje riziko pro lidské zdraví, životní prostředí nebo v případě nouze. Díky nové legislativě získají členské státy možnost samostatně rozhodovat o povolení pěstování GMO na základě jiných důvodů, než je vědecké hodnocení rizik pro zdraví a životní prostředí vypracované na evropské úrovni – konkrétně Evropskou agenturou pro bezpečnost potravin (více v příspěvku „Členské státy budou moci zakázat nebo omezit pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO) na svém území“, Zemědělství a rybolov v prosinci 2014).