Pravidla kosovské justice dojednána pod záštitou EU

11.02.2015
čtk

Další kolo jednání premiérů Srbska a Kosova, které organizuje EU, přineslo pokrok. Obě strany se dohodly na organizaci justice v Kosovu. Jednalo se také o ilegální emigraci Kosovanů do EU, jejíž příčinou je zejména chudoba v Kosovu. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová prohlásila, že Srbové i Kosované budu při řešení problému spolupracovat.

Současné jednání bylo první mezi novými představiteli Srbska i Kosova- v Bruselu se sešli předsedové vlád Srb Alexandr Vučič a Kosovan Isa Mustafa. „Oba premiéři dali konečnou podobu dohodě o soudech a o justičním systému v Kosovu, čímž uzavřeli důležitou kapitolu“, uvedla Mogheriniová.

Aktuální dohoda o justičním systému je přijatelná pro obyvatele severního Kosova, kde žije početná srbská menšina. Srbsko jedná s Kosovem s nadějí, že to Bělehradu pomůže v přístupových jednáních s EU.

Předchozí jednání probíhalo pod taktovkou bývalé Vysoké představitelky pro zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonové, v němž jednali Ivica Dačič a Hašim Tačič. V dubnu 2013 dosáhli dohody o normalizaci vztahů, ovšem poté nastaly komplikace s její realizací.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek