Úvěr od MMF Ukrajině: 17,5 miliardy dolarů

13.02.2015
čtk

Mezinárodní měnový fond uzavřel s Ukrajinou předběžnou dohodu o nové finanční pomoci ve výši 17,5 miliardy dolarů výměnou za reformy.

Kyjev dostane v rámci celého balíku od fondu, Evropské unie a dalších zemí v příštích letech celkově kolem 40 miliard dolarů. Oznámila to šéfka MMF Christine Lagardeová.

Doplnila, že se jedná o čtyřletý program, tedy delší než dosavadní dvouletý. Výkonné radě fondu jej navrhne ke schválení nejspíš ještě do konce tohoto měsíce, řekla Lagardeová novinářům v Bruselu.

„Je to ambiciózní program a není bez rizika,“ podotkla. Věří prý, že kombinace navrženého makroekonomického rámce a reforem, o nichž jsou si kyjevské úřady jisté, že je mohou uskutečnit, umožní programu uspět. „Jedno z rizik, které ohrožují možný úspěch tohoto programu, je samozřejmě geopolitické povahy,“ poznamenala k diplomatickým snahám vyřešit konflikt na východě Ukrajiny.

Lagardeová připomněla, že Kyjev drží pevnou fiskální disciplínu, například s loňským schodkem ve výši jen 4,6 procenta hrubého domácího produktu proti původnímu cíli 5,8 procenta.

MMF navíc není jediná organizace, která chce Ukrajinu podpořit. Světová banka (SB) tak dnes několik hodin po vyjádření Lagardeové oznámila, že v tomto roce poskytne Ukrajině až dvě miliardy dolarů prostřednictvím různých finančních nástrojů. Podpora se má soustředit především na pomoc chudým, boj proti korupci a podporu reforem, především v plynárenském sektoru a v bankovnictví.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek