Řecko prý požádá o prodloužení dohody o půjčce

18.02.2015
čtk

Řecká vláda hodlá ve středu předložit svým věřitelům žádost o šestiměsíční prodloužení dohody o půjčce, z níž se mají ale oddělit některé dosavadní úsporné a reformní závazky Atén vyplývající z mezinárodního programu úvěrové pomoci. Informoval o tom řecký tisk.

Deník Kathimerini s odvoláním na úterní vyjádření řeckých vládních zdrojů připomněl, že Atény odmítly na pondělním jednání ministrů financí eurozóny slíbit zejména „úspěšné završení stávajícího programu“ a „vyhnout se jednostranným krokům“ mimo jiné v oblasti daňové politiky, privatizací, reforem pracovního trhu nebo důchodového systému.

Atény v pondělí odmítly jako „absurdní“ a „nepřijatelný“ návrh, který počítal s žádostí Řecka o šestiměsíční prodloužení jeho mezinárodního záchranného programu v objemu 240 miliard eur. Jednání nové řecké levicové vlády s jejími věřiteli z eurozóny tak skončilo krachem už podruhé za posledních pět dnů. Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který setkání předsedal, uvedl, že Atény mají na žádost o prodloužení čas do pátku, jinak záchranný program 28. února vyprší.

Atény podmínky záchranného programu eurozóny a Mezinárodního měnového fondu odmítají, protože prý poškozují řeckou ekonomiku a společnost. Řecký ministr financí Janis Varufakis v pondělí poprvé veřejně prohlásil, že je připraven souhlasit s prodloužením programu, ale za jiných podmínek, než chtěla eurozóna. Především není ochoten přistoupit na další snížení důchodů pro chudé seniory a zvýšení daně z přidané hodnoty.

Mnoho investorů věří, že bez ohledu na rétoriku obě strany nakonec najdou do konce měsíce řešení. Pokud by se to nepodařilo, ocitly by se Atény bez peněz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek