Další kolo jednání: Řekové věří, že dohoda je blízko

20.02.2015
čtk

Před dnešním klíčovým jednáním o finanční pomoci zadluženému Řecku roste napětí. Zatímco Atény dávají sebevědomě najevo, že jejich žádost o půlroční prodloužení financování ze strany věřitelů projde, zástupci některých zemí jsou rezervovaní. Ministři financí eurozóny se v Bruselu sejdou oproti původním plánům o hodinu a půl později, v 16:30.

Řecký premiér Alexis Tsipras si prý je jist, že Řecko dnes v Bruselu uspěje. „Řecko udělalo vše, co bylo v jeho silách, aby mohlo být dosaženo řešení přijatelného pro všechny strany, a to na základě principu dvojího respektu. Respektu k pravidlům EU a respektu k výsledkům voleb ve členských státech,“ uvedl premiér v prohlášení pro agenturu Reuters.

Podle nejmenovaného představitele aténské vlády, kterého citovala rovněž agentura Reuters, země udělala řadu ústupků a dohoda je blízko. Atény prý ušly už čtyři pětiny cesty k dohodě a zbylou pětinu by měli urazit jejich partneři.

Německo: Nabídka z Athén je nedostatečná

Německo ale před zasedáním euroskupiny i nadále zastává názor, že žádost, kterou ve čtvrtek uskupení zemí platících eurem adresovala řecká vláda, je nedostatečná. V Berlíně to dnes řekla mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Christiane Wirtzová. Podle ní se dá na návrhu Atén stavět, je to ale jen výchozí bod diskuse.

Mluvčí německého ministerstva financí Marianne Kotheová ujistila, že šéf resortu Wolfgang Schäuble chce dosáhnout řešení. To prý ale na základě řeckého návrhu v dosavadní podobě není možné.

Výhrady vyjádřilo i Portugalsko a Nizozemsko. „Řecko požádalo o prodloužení půjček, chce peníze, ale nechce se zavazovat k plnění řady povinností, které jsou podmínkou pro jejich vyplacení, což je nepřijatelné,“ řekl dnes v parlamentu portugalský premiér Pedro Passos Coelho. Náměstek nizozemského ministerstva financí Eric Wiebes zase vyjádřil pochopení pro výhrady Německa, protože podle něj řecká žádost skutečně neobsahuje dostatečné záruky plnění úsporných opatření.

S mírným optimismem se k jednání staví Evropská komise. „Jsme přesvědčení, že dohoda je možná, pokud se budou všichni chovat rozumně, ale zbývá ještě ujít kus cesty,“ řekl mluvčí EK Margaritis Schinas.

Bude mimořádný summit?

V některých zemích zaznívají návrhy, aby se příští týden uskutečnil zvláštní summit EU věnovaný Řecku. Jeho konání nevyloučil například Oettinger, podle mluvčí německé vlády ale žádné konkrétní plány ještě na stole nejsou.

Řecko v žádosti o prodloužení pomoci mimo jiné slibuje, že bude splácet své dluhy, udržovat vyvážený rozpočet během půlroku pomoci, bojovat proti daňovým únikům a proti korupci a bude se snažit nastartovat ekonomiku. Německá vláda však žádost odmítla téměř okamžitě s tím, že návrh neodpovídá kritériím dohodnutým na pondělním jednání euroskupiny.

Stávající program pomoci vyprší 28. února o půlnoci a bez něj hrozí Řecku vedenému vládou krajně levicového premiéra Alexise Tsiprase státní bankrot.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek