Der Spiegel: ECB se připravuje na odchod Řecka z eurozóny

20.02.2015
čtk

Evropská centrální banka (ECB) se připravuje na případný odchod Řecka z eurozóny. Zaměstnanci banky pracují na scénářích, jak by zbytek měnové unie mohl dál držet pohromadě. Napsal to dnes na svém webu německý týdeník Der Spiegel.

ECB podle agentury DPA uvedla, že se ke spekulacím o údajných nouzových plánech nechce vyjadřovat.
Přestože to popírají, vyvíjejí prý představitelé banky tlak na Řeky, aby konečně zavedli omezení pro pohyb kapitálu. Podle zjištění ECB převádí Řekové do zahraničí více než miliardu eur denně, stojí v článku.

Mezinárodní měnový fond údajně považuje případný odchod Řecka z eurozóny pro zbytek měnové unie za zvládnutelný. Evropané v posledních letech vybudovali ochranná opatření, která by měla zabránit rozšíření krize na ostatní země. Pro Řecko by byl přitom odchod z měnové unie spojen s podstatně většími náklady, než kdyby země měla pokračovat v požadovaných reformách, odhaduje prý také MMF.

Spiegel článek zveřejnil několik hodin před mimořádným jednáním ministrů financí eurozóny o návrhu Atén na prodloužení finanční pomoci pro Řecko. Německo návrh nové řecké levicové vlády považuje za nedostatečný. Současný mezinárodní záchranný program pro Řecko vyprší za týden v sobotu. Bez peněz od věřitelů by zemi mohl hrozit státní bankrot.

Německý list Bild na začátku ledna už před klíčovými parlamentními volbami v Řecku napsal, že spolková vláda v Berlíně se chystá na možný odchod Řecka z eurozóny. Der Spiegel v té době podotkl, že Německo již nehodlá za každou cenu bránit vystoupení Řecka z měnové unie. Za změnou postoje podle něj stojí právě pokrok, který eurozóna učinila od nejhoršího období dluhové krize a díky němuž by měl odchod Řecka pouze omezené dopady na ostatní země používající euro.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek