Hollande a Merkelové budou znovu debatovat o minských dohodách

20.02.2015
čtk

V Elysejském paláci se dnes sejde francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Oba se v telefonickém rozhovoru s ukrajinský prezidentem Petrem Porošenkem shodli, že je třeba snažit se prosadit dodržování mírových dohod.

Francouzský prezident a německá kancléřka minulý týden pomohli se zprostředkováním setkání Porošenka s Putinem, kteří se dohodli na příměří a postupu, který by měl vést k míru. Ovšem i přes příměří proruští separatisté tento týden dobyli důležitý dopravní uzel Debalceve a v současnosti probíhají boje v blízkosti Mariupolu, který je zatím pod kontrolou ukrajinské armády. Pokud by padl půlmilionový Mariupol, bylo by to další posílení pozemního spojení mezi separatistickými oblastmi a Krymem, který v březnu 2014 anektovalo Rusko.

Ani Hollande, ani Merkelová se o Debalceve při jednání s Porošenkem nezmínili. Ukrajinský prezident chtěl „jasné záruky“, že se narušení příměří už nebude opakovat. Debalceve byl výběžek ve frontové linii směrem do území separatistů. Po jeho dobytí ovšem separatisté ohlásili, že začínají stahovat těžké zbraně od linie dotyku s ukrajinskými silami, což je krok učiněný v souladu s mírovými dohodami.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek