Ukrajinci preferují policejní kontingent EU mírovými silami OSN

20.02.2015
čtk

Ukrajina si myslí, že vyslání policejních sil EU na rusko-ukrajinskou hranici, kterou Ukrajina už nekontroluje, a na linii mezi ukrajinskou armádu a ozbrojené povstalce bude rychlejší než rozmístit v oblasti mírové síly OSN, uvedl Jurij Serhejev, stálý zástupce Ukrajiny v OSN.

Rychlost uspořádání akce bylo pro Ukrajince rozhodující. „Proto jsme se přiklonili k policejnímu kontingentu, nikoliv k mírovým silám OSN“, řekl Serhejev. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě podle něj na Ukrajině neumí splnit úkol, který dostala, tedy kontrolu příměří v Donbasu.

Serhejev by chtěl, aby policejní síly EU působily pod záštitou OSN: „Takové kombinované varianty už v minulosti existovaly, například v Africe nebo v bývalé Jugoslávii.“ Ukrajinská média uvádí, že policejní akci EU pod záštitou OSN by Rada bezpečnosti OSN schvalovat nemusela, což je klíčové. Rusko má totiž v RB právo veta. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v České televizi prohlásil, že Rusko by žádost Ukrajiny na síly OSN v oblasti stejně zablokovalo. „Připadá mi, že se bavíme o něčem, co je tak trochu ztráta času“, dodal Zaorálek.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že vyslat nové mírové síly bude možné, až v okamžiku, kdy dojde k uzavření příměří. Nejdřív by podle něj mělo být zajištěno, aby OBSE plnila svou misi, a s novými silami by musely souhlasit obě bojující strany, uvedl Steinmeier pro agenturu DPA.

Stálý zástupce Ruska v OSN Vitaliji Čurin poukázal na to, že minské dohody s mezinárodními pozorovateli na Donbasu nepočítají a zkritizoval Porošenkův návrh, která má podle Čurina „pohřbít minské dohody“.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek