EU by podle Tuska mohla zpřísnit sankce

23.02.2015
čtk

„V pondělí v souvislosti s agresí zahájím konzultace o zpřísnění některých opatření“ uvedl Tusk ke stávající situaci na Ukrajině. Ten se zúčastnil vzpomínkové akce na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) k ročnímu výročí protestů a svržení režimu Viktora Janukoviče. Na akci byl přítomen také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Tusk uvedl, že je nezbytné udržet příměří v oblasti fronty, reagoval tak na žádost Ukrajiny, aby byla do oblasti vyslána mezinárodní mírová mise, např. pod vedením EU. Na tuto možnost Tusk odpověděl, že možná. Tusk hodlá také jednat o možném zpřísnění sankcí vůči Rusku, podle agentury Interfax jde o reakci na neustávající agresi na Ukrajině.

Německý ministr zahraničí Frank- Walter Steinmeier řekl, že případný útok na Mariupol by byl porušením mezinárodně dojednané mírové dohody. Ukrajina se totiž obává, že se povstalci zaměří na toto přístavní město, které je pozemní spojnicí mezi Ruskem a Krymem. Posledním větším sídlem, které separatisté dobyli je město Debalceve.

Americký ministr zahraničí John Kerry v sobotu v Londýně řekl, že USA a spojenci nebudou hrát, podle toho, jak Rusko chce a dodal, že Spojené státy už nové protiruské sankce chystají.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek