Řecko dnes předloží seznam reforem na příští 4 měsíce

23.02.2015
čtk

Řecká vláda dnes předloží zástupcům mezinárodních věřitelů seznam reforem, na nichž bude pracovat během čtyř měsíců, po něž bude Aténám prodloužen úvěrový program,. Pokud věřitelé plán reforem schválí, měli by ministři financí eurozóny potvrdit páteční dohodu o prodloužení pomoci zadlužené zemi.

Vláda plán sestavuje od soboty a podle jejích činitelů se zaměří na boj proti daňovým únikům a korupci a na zefektivnění státní správy. Ministr financí Janis Varufakis vyjádřil přesvědčení, že věřitelská trojka (zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu) seznam schválí.

Premiér Alexis Tsipras označil v sobotu dohodu s eurozónou jako vítězství své vlády a konec úsporných opatření, k nimž se zavázala předchozí vláda. Řecko má dostat další pomoc ale jen v případě, že věřitelé zhodnotí návrhy Atén jako dostatečné a v dalších měsících potvrdí, že vláda své sliby skutečně plní. Řecko se také v dohodě zavázalo, že v mezidobí neudělá nic, co by ztížilo dosažení dříve dohodnutých rozpočtových cílů.

Potvrzení dohody by zažehnalo bezprostřední hrozbu, že Řecku na počátku března dojdou peníze na splácení dluhopisů a že bude muset v konečném důsledku opustit eurozónu. Nová vláda by tím také dostala prostor k tomu, aby se pokusila vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky splácení dluhů u mezinárodních věřitelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek