Bosna bude díky reformám blíže k EU

24.02.2015
čtk

Po dohodě představitelů tří národů Bosny i bosenský parlament schválil reformy, které by zemi měly přiblížit členství v EU. „Dnešní schválení písemného závazku tímto parlamentem umožňuje Bosně a Herzegovině učinit konečně krok směrem k Evropské unii“, řekl šéfka unijní diplomacie Federica Morgheriniová. Tyto ekonomické a sociální reformy jsou totiž podmínkou EU pro schválení stabilizační a asociační dohody, která byla podepsána v roce 2008.

Bosna a Herzegovina je oproti ostatním bývalým republikám Jugoslávie pomalejší v přibližování se k členství v EU. Reformy totiž brzdí neshody mezi třemi tamními národy. Špatná ekonomická situace vedla v únoru 2014 k bouřím v jedné z částí Bosny a Herzegoviny- ve Federaci Bosny a Herzegoviny (druhou autonomní částí je Republika Srbská).

Německo a Británie pak před loňskými říjnovými volbami připravili pro Bosnu a Herzegovina plán reforem, které by měl pomoci zemi k lepší cestě do EU a ke snížení nezaměstnanosti. EU nabídla ratifikaci stablizační a asociační dohody výměnou za to, že zmíněné reformy přijmou všichni političní vůdci země i parlament.

V Bosně a Herzegovině žijí muslimští Bosňáči (tvoří 48 procent obyvatel), pravoslavní Srbové (33 procent obyvatel) a katoličtí Chorvati (15 procent obyvatel). Reformy ovšem nepříjímají kladně všichni např. prezident Republiky Srbské Milorad Dodik a jeho Svaz nezávislých sociálních demokratů. Zástupci tohoto uskupení v parlamentu schvalování reforem bojkotovali.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek