Řecko předložilo seznam reforem. Čeká na schválení od věřitelů

24.02.2015
čtk

Evropská komise potvrdila, že obdržela od Řecka seznam reformních opatření, které měly Atény předložit do pondělní půlnoci.

Podle páteční dohody euroskupiny je soupis podmínkou čtyřměsíčního prodloužení programu úvěrové pomoci pro zadluženou zemi. Později odpoledne by se měla uskutečnit telekonference představitelů euroskupiny, tedy ministrů financí členských zemí eurozóny, kteří se k reformám mají vyjádřit.

Obdržení seznamu na Twitteru potvrdil mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. „Seznam reformních opatření řecké vlády dorazil včas,“ napsal na komunitní síti.

Mezi hlavní body seznamu patří vytvoření spravedlivějšího daňového systému, boj s pašováním pohonných hmot a tabáku či zavedení reforem trhu práce týkajících se kolektivních smluv. Atény rovněž chtějí řešit „humanitární krizi“ Řecka, a to například pomocí bezplatné zdravotní péče pro nezaměstnané bez pojištění, píše BBC.

Dohoda odstraňuje bezprostřední riziko, že Řecku příští měsíc dojdou peníze a že by země mohla být nucena opustit eurozónu. Nová levicová vláda v Aténách tak dostala prostor do června k tomu, aby se pokusila vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky pro splácení dluhů mezinárodním věřitelům.

Nyní se čeká, zda seznam reformních opatření schválí mezinárodní věřitelé, tedy Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek