05.03.2015
Euroskop
Označení trvanlivosti výrobků mate spotřebitele v EU
|
Krátce…
Označení trvanlivosti výrobků mate spotřebitele v EU
Některé členské státy navrhly zrušit označení „minimální trvanlivost do“ pro produkty, jako je např. káva, těstoviny a rýže, které mají dlouhodobou trvanlivost. Tato změna by mohla pomoci zabránit plýtvání potravinami, které ročně dosahuje 90–100 mil. tun potravin jen v Evropě, a toto číslo má ještě dále narůstat. Navrhovaná změna označení by mohla vyřešit rovněž současný zmatek mezi spotřebiteli. Označení „minimální trvanlivost do“ je poslední doporučený den spotřeby a často se zaměňuje s označením „spotřebujte do“, které je určeno pro potraviny snadno podléhající zkažení (čerstvé maso nebo mléčné výrobky). Nedávné průzkumy trhu pro spotřebitele v EU ukazují, že pouze třetina spotřebitelů je schopna správně interpretovat význam obou označení. Pravidla pro označování potravin byla zavedena na ochranu spotřebitelů a umožňuje jim činit informovaná rozhodnutí při nákupu potravin. Konkrétně se jedná o nařízení č. 178/2002, které obecně definuje zásady vztahující se tvorbu legislativy potravin a jednotný přístup v této oblasti, a nařízení č. 1169/2011, které stanovuje pravidla EU pro označování potravin.