Komise souhlasila se služebním zákonem. Otevřela cestu k čerpání fondů 2014-20

16.03.2015
čtk

Evropská komise souhlasila s úpravami služebního zákona a jeho konečnou podobou. V tiskovém prohlášení to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česká republika tak podle něj splnila hlavní podmínku pro čerpání peněz z EU na nové programové období 2014 až 2020. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy Česko už nemusí čekat na formální schválení operačních programů a první výzvy by mohly být vyhlášeny na konci dubna.

Evropská komise na konci února vládě potvrdila, že přijímá její závazky k dokončení úprav služebního zákona. Minulý pátek pak souhlas se služebním zákonem Sobotkovi potvrdil i předseda komise Jean-Claude Juncker. „Je to jakási tečka za diskuzí mezi českou vládou a Evropskou komisí o tom, jestli se nám zákon o státní službě podařilo schválit v rozumné podobě, nebo ne,“ uvedl premiér po dnešním jednání vlády.

„Ve chvíli, kdy byla odstraněna hlavní překážka čerpání fondů EU, je na jednotlivých resortech, aby dotáhly projednání svých operačních programů s Evropskou komisí. Čím rychleji začneme schvalovat první výzvy, tím dříve podpoříme růst naší ekonomiky novým přílivem peněz,“ soudí ministerský předseda. Minulý týden řekl, že vláda chce mít operační programy Bruselem odsouhlasené do poloviny letošního roku.

První výzvy pro projekty na konci dubna

Podle Prouzy je komise bude moci schválit, až upraví rozpočet Evropské unie, což by mělo být v květnu nebo začátkem června. „Na druhou stranu my můžeme začít vyhlašovat výzvy už mnohem dříve. Ve chvíli, kdy komise řekne, že souhlasí, jak jsou programy napsány, tak v tu chvíli je možno přijít s prvními výzvami,“ řekl státní tajemník ČTK a Českému rozhlasu. „Minimálně ministerstva průmyslu a obchodu, školství a životního prostředí jsou v podstatě připravena začít vyhlašovat. Koncem dubna by se mohly objevit první výzvy,“ upřesnil.

„Chci vás ujistit, že tam, kde to bude možné, nebudeme čekat až na formální schválení všech operačních programů,“ zdůraznil na tiskové konferenci po jednání kabinetu Sobotka. „Chceme, aby ty resorty, které budou připraveny, začaly zveřejňovat výzvy ještě v první polovině roku 2015,“ doplnil.

Služební zákon začal platit loni v listopadu a je účinný od letošního 1. ledna. Česko dosud jednalo s Evropskou komisí o zavádění této normy a jednotlivých prováděcích předpisech k ní.

Služební zákon u Ústavního soudu

Zákon o státní službě by měl odpolitizovat státní správu. Prezident Miloš Zeman ho ale napadl u Ústavního soudu, schvalovací proces zákona podle něj odporoval ústavním principům. Výhrady má prezident i k některým pasážím zákona. Vláda ale podle Prouzy momentálně nepočítá s tím, že by verdikt Ústavního soudu mohl ohrozit budoucí čerpání evropských fondů.

„Samozřejmě záleží na tom, jak Ústavní soud rozhodne, ale v tuhletu chvíli nepočítáme s žádnou jinou variantou než, že zákon bude potvrzen tak, jak byl přijat,“ uvedl k prezidentově stížnosti. V případě, že ústavní soudci rozhodnou jinak, bude podle státního tajemníka záležet na míře zásahu do normy. „Pokud by náhodou Ústavní soud zrušil celý zákon, tak bychom to samozřejmě museli s Evropskou komisí řešit a najít nějakou alternativní cestu,“ dodal.

Kromě této normy bylo pro čerpání evropských peněz podmínkou odstranit nedostatky u zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Jeho novela platí od března.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek