Řecko prá má peníze do 8. dubna

23.03.2015
čtk

Řecká vláda má podle interních výpočtů Evropské komise dostatek peněz do 8. dubna. Informoval o tom německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na zdroje z diplomatických kruhů. Aténám tak podle listu hrozí, že se po Velikonocích dostanou do platební neschopnosti.

Od 9. dubna prý bude finanční situace Řecka podle komise „kritická“, protože Atény budou muset splatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) 467 milionů eur (téměř 13 miliard Kč). V polovině dubna navíc vyprší splatnost krátkodobých vládních dluhopisů v hodnotě 2,4 miliardy eur (66 miliard Kč), píše Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Řecký premiér Alexis Tsipras má nyní podle listu něco přes dva týdny na to, aby se dohodl s mezinárodními věřiteli na podobě řeckých reforem. Teprve poté budou moci Atény získat zbývajících 7,2 miliardy eur z mezinárodního záchranného programu.

Tsipras podle listu Financial Times již v polovině března varoval německou kancléřku Angelu Merkelovou, že pro Atény bude „nemožné“ splnit v příštích týdnech dluhové závazky, pokud od Evropské unie nezískají žádnou krátkodobou finanční pomoc.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek