Rusko tvrdí, že EU kolektivně trestá anektovaný Krym

24.03.2015
čtk

Podle ruského ministerstva zahraničí se EU vůči obyvatelům anektovaného Krymu dopouští „porušování svobody cestovat“, protože jim prý znesnadňuje získávání schengenských víz. Rusko to označilo za „ničím neodůvodněný kolektivní trest pro obyvatelstvo poloostrova, o jehož osud a práva se EU tolik stará“, řekl mluvčí ruské diplomacie Alexandr Lukaševič.

V případě, že chtějí obyvatelé Krymu cestovat do EU, musejí podat žádost na Ukrajině, ne v Rusku. Všechny členské země EU odmítly před rokem uznat ruskou anexi Krymu. České velvyslanectví v Moskvě popřelo zprávu ruského listu Izvestija, že podle cestovních kanceláří je možné získat česká víza pro obyvatelé Krymu i v Rusku.

„V EU raději nemyslí na to, že tato diskriminační opatření ve stejné míře doléhají na všechny obyvatele Krymu a Sevastopolu, včetně lidí tatarské, řecké, německé, italské a dalších národností,“ řekl ruský diplomat. EU se podle Lukaševiče chová demagogicky, protože omezuje svobodu obyvatel Krymu cestovat, ale zároveň Unie upozorňuje na údajné porušování lidských práv hlavně krymských Tatarů. „Pravidelně poukazujeme na toto pokrytectví, ale žádný posun v tomto postoji jsme nezaznamenali,“ uvedl mluvčí.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek