Maďarsko, Řecko a Kypr prý brzy čeká zmírnění ruských sankcí

21.04.2015
čtk

Firmy z Maďarska, Řecka a Kypru budou zřejmě brzy moci dovážet ovoce a zeleninu na ruský trh, píše web vládního listu Rossijskaja gazeta, který dodává, že inspekce podniků ruskou kontrolní organizací Rosselchoznadzor skončí 30. dubna. Hned poté je pravděpodobné, že budou zveřejněny její výsledky.

Ruské ministerstvo pro hospodářský rozvoj v březnu uvedlo, že by rádo pro vybrané země svůj trh částečně otevřelo a že hledá způsob, jak to udělat ve shodě s pravidly Světové obchodní organizace. Protiruské sankce kritizují Řecko, Maďarsko a Kypr a Rusko uvažuje, že sankce proti nim zmírní.

Některé podniky Rusko prověřuje. „V Řecku a Maďarsku bude prověřena asi dvacítka společností,“ řekl představitel Rosselchoznadzoru Alexej Alexejenko s tím, že kontroly začínají dnes. Na Kypru čeká kontrola asi osm firem a měla by kvůli technickým problémům začít za týden.

Ruské sankce se týkají především potravin a jejich terčem jsou vedle států EU i Kanada, USA, Austrálie či Norsko. Rusko sankce zavedlo v srpnu roku 2014 jako odvetu na sankce, které Západ uvalil na Rusko kvůli dění na Krymu a na Ukrajině.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek