Top 5 největších zbrojovek v EU


Ladislav Havelka, Euroskop, 27.5. 2015

Evropská unie v posledních letech nákupy zbraní spíše omezovala. Evropské zbrojní koncerny, především ty západoevropské, ale stále mají důležitý podíl na světové zbrojní produkci. Společně s americkými zbrojaři ovládají většinu trhu – zhruba 80 procent.

BAE Systems (Velká Británie)

BAE Systems je největší britský a zároveň evropský zbrojní koncern s centrálou ve Farnborough. Je nástupcem společností British Aerospace (BAe) and Marconi Electronic Systems (MES). V současnosti zaměstnává okolo 85 tisíc lidí ve 40 státech světa a spolupracuje s dalšími světově významnými zbrojovkami.

Výrobní portfolio zahrnuje širokou škálu produktů pro letecké, pozemní a námořní síly, ale také pokročilé elektronické, bezpečnostní a informační technologie včetně následné podpory. Mezi nejvýznamnější projekty patří spolupráce na výrobě a podpoře letounů F-35 Lightning II a Eurofighter Typhoon, jaderné ponorky třídy Astute, letadlové lodě třídy Queen Elizabeth, tanky Challenger II či modernizace bojových vozidel Bradley. Společnost se samozřejmě podílí i na vývoji nových zraní a technologií (např. elektromagnetická děla a munice či bezosádkové bojové prostředky).

Ačkoliv prodává své produkty po celém světě, zaměřuje se zejména na čtyři hlavní oblasti – Velkou Británii, Spojené státy, Austrálii a Saúdskou Arábii. Do popředí zájmu se dostává Indie.

Airbus Group (EU)

Airbus Group je vlajkovou lodí evropského leteckého a zbrojního průmyslu. Společnost vznikla v roce 2014 transformací z European Aeronautic Defence and Space Company (EADS). Je tvořena třemi hlavními divizemi – Airbus, Airbus Defence and Space a Airbus Helicopters. V dnešních dnech zaměstnává téměř 139 tisíc lidí a působí ve více než 170 oblastech světa.

Zbrojní produkce představuje zhruba pětinu celkové produkce skupiny. Divize Airbus Defence and Space se zaměřuje na výrobu a vývoj vojenských letadel, vesmírných systémů, elektronických systémů či komunikačních a zpravodajských prostředků. Mezi nejvýznamnější produkty patří transportní letouny A400 M nebo CASA C-295, tankovací A330 MRTT či bojový Eurofighter Typhoon. Z vrtulníkové divize patří mezi nejvýznamnější vojenské helikoptéry typy NH-90 a Tiger.

Finmeccanica (Itálie)

Finnmecanica sídlící v italském Římě je nejvýznamnějším italským průmyslovým podnikem a lídrem ve vyspělých technologiích. Je tvořena skupinou společností, které produkují letadla, vrtulníky, bezpečnostní a obranné systémy a vesmírné technologie. Finnmecanica působí ve 20 různých státech světa a zaměstnává zhruba 55 tisíc pracovníků. Mezi hlavní trhy patří Itálie, Spojené státy, Velká Británie a Polsko.

Výroba zbraní představuje asi polovinu celkové produkce společnosti. Za nejdůležitější výrobky lze považovat pokročilý výcvikový bitevník M-346 Master, střední transportní letoun C-27J Spartan, spolupráci na Eurofighter Typhoon, vojenské vrtulníky AgustaWestland, námořní kanony malých a středních ráží nebo námořní torpéda.

Thales (Francie)

Francouzská skupina Thales sídlící v Paříži vznikla v roce 2000 přejmenováním z Thomson-CSF. Je desátým největším světovým producentem zbraní. Působí ve více než 50 zemích a zaměstnává okolo 68 tisích zaměstnanců. Thales se zaměřuje na široké spektrum aktivit zaměřených na obranu a bezpečnost, letectví či dopravu.

Thales je světovou jedničkou v systémech pokročilé vzdušné obrany či leteckých C4I systémech (Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence) a evropským lídrem v oblasti elektronické obrany. Skupina se dále zaměřuje na produkci výcvikových systémů, prostředků pro průzkum a komunikaci.

Mezi nejvýznamnější aktivity patří účast na evropském navigačním systému Galileo či systému řízení letového provozu SESAR nebo velící a kontrolní systémy pro letecké, námořní i pozemní bojové prostředky (např. letouny Rafale, fregaty třídy Horizon a FREMM). Thales dále vlastní například australskou společnost produkující bojová vozidla Bushmaster. Společnost je také samozřejmě součástí řady nadnárodních zbrojních projektů.

Rolls-Royce (Velká Británie)

Pokud nebudeme brát v úvahu dceřinné společnosti výše zmíněných zbrojovek, pak evropskou TOP 5 uzavírá holding Rolls-Royce sídlící v City of Westminster v Londýně. Společnost působí v leteckém, námořním, obranném a energetickém průmyslu. Jejím hlavním výrobním artiklem jsou motory a pohonné jednotky. Dodávky vojenského charakteru tvoří asi 23 procent produkce společnosti.

Je druhým největším světovým producentem leteckých motorů pro vojenské účely. Společnost Rolls-Royce působí ve více než 50 zemích světa a poskytuje práci pro více než 54 tisíc lidí.

Největší zbrojovky v EU

Autor: Ladislav Havelka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality