89 nežádoucích osob z EU je pro Moskvu projev důvěry

01.06.2015
čtk

Rusko předalo EU sankční seznam s 89 evropskými politiky a vojenskými činiteli, kterým neumožní vstup na své území. Podle agentury TASS, která citovala nejmenovaného vysokého představitele ruského ministerstva zahraničí, to má být výrazem důvěry.

„(Seznam) byl předán našim evropským partnerům jako výraz důvěry a jeho zveřejnění může přitížit svědomí dotčených stran,“ řekl představitel. „Jedna věc ale není jasná. Chtěli naši evropští kolegové seznam kvůli tomu, aby zmírnili potíže možných ‚nechtěných osob‘, nebo aby zinscenovali další politickou show?“ dodal diplomat.

Čtyři Češi na seznamu

Na černé listině, která nebyla oficiálně publikována, ale zveřejnila ji finská televize YLE, jsou také čtyři Češi. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusko zakázalo vstup na své území poslancům Karlu Schwarzenbergovi a Marku Ženíškovi, europoslanci Jaromíru Štětinovi a bývalému českému eurokomisaři Štefanovi Fülemu.

Více než polovina osob z dosud neoficiálního seznamu pochází z Polska, Švédska a tří pobaltských států, které byly kdysi součástí Sovětského svazu. Vůbec nejvíce jmen, a to 18, je z Polska. Na seznamu je ale i větší počet Němců a Britů.

Jediným „zástupcem“ Finska, kde dokument zveřejnili, na seznamu je europoslankyně Heidi Hautalaová ze Svazu zelených. Ta v pátek řekla, že na černé listině jsou osobnosti, které ostře kritizují přístup Ruska k ukrajinské krizi.

„Heidi Hautalaová poskytla svůj názor na seznam, její komentář považuji za správný a umírněný. Nemám, co bych víc dodal,“ řekl finský ministr zahraničí Timo Soini.

Datum vzniku seznamu zůstává nejasné

Diplomaté z Evropské unie v sobotu označili výběr představitelů, kterým byl vstup do Ruska odepřen, za svévolný a neopodstatněný. Brusel vyzval Moskvu, aby upřesnila kritéria, která pro výběr osob použila. Obdobně se vyjádřily i členské země EU. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by na tento zákaz měla reagovat EU jednotně.

Diplomat citovaný agenturou TASS nechtěl vznik seznamu nijak komentovat, uvedl jen, že jde o „odpověď na sankční kampaň, kterou ve vztahu k Rusku vedou některé státy Evropské unie v čele s Německem“.

„Chceme se zdržet komentářů ke jménům lidí, kterým byl vstup do Ruské federace zakázán, ačkoli se ta jména objevila v některých médiích,“ řekl ruský diplomat. „Zároveň potvrzujeme, že obdobný seznam byl předán našim evropským partnerům.“

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek