EU a Japonsko vyzývají ke klidu v Jihočínském moři

01.06.2015
čtk

Japonsko a Evropská unie se na summitu v Tokiu shodly, že zrychlí rozhovory o obchodní dohodě. Mohla by být uzavřena do konce roku. Informovala o tom agentura AFP.

„Pokud jde o ekonomickou oblast, domluvili jsme se urychlit jednání o partnerství Japonska a EU, abychom dospěli k principiální dohodě ještě letos,“ sdělil po jednáních japonský premiér Šinzó Abe.

Snaha o urychlení rozhovorů se pravidelně opakuje

Jednání kolem dohody o volném obchodu začala už v roce 2013. Obě strany pravidelně vyjadřují přání tempo těchto rozhovorů urychlit. Dohoda by měla přinést ekonomický růst a zvýšit společný podíl na světovém hospodářství na 30 procent.

EU především očekává, že Japonsko umožní přístup k veřejným zakázkám a uvolní opatření uzavírající japonský trh, zejména s potravinami. Pro Tokio je na druhé straně zásadní, aby Brusel zrušil dovozní cla na japonská auta, což je ovšem velice citlivá věc pro Německo, které je hlavním evropským výrobcem a exportérem automobilů.

Jednání o územních sporech

V závěrečném prohlášení vyjádřili předseda Evropské Rady Donald Tusk, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a japonský premiér Šinzó Abe znepokojení nad územními spory, které zvyšují napětí v oblasti Jihočínského a Východočínského moře. Zdůraznili přitom nutnost držet se norem mezinárodního práva a hledat mírové řešení těchto neshod.

Zástupci EU a Japonska jsou znepokojeni rostoucím napětím v regionu a „jednostrannými kroky, jež mění nynější status quo“.

„Odsuzujeme veškeré porušování mezinárodního práva a svrchovanosti a územní celistvosti států,“ konstatuje se v dokumentu se zřejmou narážkou na jednostranné kroky Pekingu. Čína v oblasti vytváří umělé ostrovy, jejichž zjevným cílem je podle pozorovatelů posílit vojenskou přítomnost v oblasti.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek