Jednání makedonských stran bez dohody

11.06.2015
čtk

Středeční bruselské rozhovory hlavních makedonských stran o řešení vnitropolitické krize žádnou dohodu nepřinesly. Oznámila to Evropská unie, která vyjednávání zprostředkovává.

„Rozhovory byly otevřené a zevrubné, zatím ale nevedly ke konečné dohodě. Evropská unie vyzývá všechny strany, aby bez prodlení nalezly trvalý politický kompromis,“ citovala agentura Reuters z unijního prohlášení.

Makedonie v posledních měsících prožívá nejhlubší politickou krizi od roku 2001, kdy se ocitla na pokraji občanské války. Opozice v čele se Zoranem Zaevem obviňuje premiéra Nikolu Gruevského z korupce, odposlechů a zinscenování etnických násilností a žádá jeho demisi. Premiér odchod odmítá a tvrdí, že vyhrocení situace v zemi bylo zinscenováno v zahraničí.

Čtyři hlavní makedonské politické strany, včetně Gruevského strany Vnitřní makedonská revoluční organizace – Demokratická strana makedonské národní jednoty (VMRO-DPMNE) a Zaevových sociálních demokratů, nedávno díky unijnímu zprostředkování dospěly k rámcové dohodě o uspořádání předčasných voleb v dubnu příštího roku.

Středeční jednání v Bruselu by mělo tuto dohodu zpečetit, což se ale nestalo. Klíčovou otázkou zůstává, kdo bude předčasné volby organizovat a monitorovat. Opozice navíc chce, aby v období do voleb zemi řídil jiný kabinet.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek