Sikorski končí, stejně jako tři ministři

11.06.2015
čtk

Polská premiérka Ewa Kopaczová odvolala tři ministry spojené s aférou kolem odposlechů, kterou před rokem odstartoval týdeník Wprost. Funkce předsedy parlamentu se vztal také Radoslaw Sikorski, který byl jako bývalý šéf polské diplomacie jedním z hlavních aktérů.

Přepisy odposlechů ministrů, stranických funkcionářů a podnikatelů z jedné varšavské luxusní restaurace začal před rokem zveřejňovat týdeník Wprost. Aktéři schůzek si vyprávěli sprosté vtipy, objednávali si drahá vína a nevybíravým způsobem komentovali své polské i zahraniční partnery.

Demisi podal ministr zdravotnictví Bartosz Arlukowicz, ministr sportu Andrzej Biernat a Wlodzimierz Karpiński, ministr státního pokladu, jehož resort má na starosti správu státního majetku. Odchází také několik ministerských náměstků a šéf poradců premiérky Jacek Rostowski, někdejší ministr financí.

Kopacz se snaží získat důvěru

„Z aféry není možné obviňovat Občanskou platformu. Nedopustím, aby se nahrávky staly předmětem hry během volební kampaně,“ citovala televize TVN2 premiérku Kopaczovou, která se omluvila voličům své strany.

„Víme, kolik těžkých chvil prožili v poslední době a možná za poslední rok voliči Občanské platformy, kteří často pobouření, rozčílení poslouchali ty nahrávky,“ řekla premiérka.

Vládní Občanská platforma chce čtyři měsíce před volbami získat zpět důvěru veřejnosti. Její podpora mezi Poláky klesá. Podle průzkumu agentury TNS pro Polskou televizi by strana skončila druhá za největší opoziční stranou, Právem a spravedlností expremiéra Jaroslawa Kaczyńského.

Občanskou platformu (PO) by volilo 24 procent lidí, Právo a Spravedlnost (PiS) 32 procent. Do parlamentu by se kromě těchto dvou stran dostalo už jen uskupení populisty a bývalého rockového hudebníka Pawla Kukize, který skončil na třetím místě v prvním kole nedávných prezidentských voleb.

Volba hlavy státu z minulého měsíce byla pro PO velkým varováním: vyhrál v ní kandidát PiS Andrzej Duda, když ve druhém kole hlasování porazil dosavadní hlavu státu Bronislawa Komorowského, kterého podporovala Občanská platforma.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek