Dijsselbloem: Řecké návrhy obnoví diskusi

22.06.2015
čtk

Aktuální návrhy Atén na řešení krizové situace Řecka jsou podle šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema dobrým podkladem pro nové nastartování diskuse, která by mohla přinést výsledky v příštích několika dnech. Dijsselbloem to řekl novinářům po krátkém jednání 19 ministrů financí eurozóny, které žádné definitivní stanovisko nepřineslo.

Když konec schůzky po necelých dvou hodinách na Twitteru oznámil finský ministr Alexander Stubb, uvedl také, že práce pokračuje a návrhy nyní musí posoudit trojice věřitelských institucí – tedy Mezinárodní měnový fond (MMF), Evropská centrální banka (ECB) a Evropská komise. Podle Dijsselbloema by tato práce měla začít okamžitě, aby bylo možné se na základě nových řeckých návrhů dohodnout ještě v tomto týdnu.

Euroskupina se v pondělí sešla jen několik hodin před večerním mimořádným jednáním prezidentů a premiérů zemí platících společnou evropskou měnou, které bylo svoláno po krachu čtvrtečního jednání ministrů financí v Lucembursku.

Po ukončení ministerské diskuse novináři v Bruselu spekulovali o odvolání eurosummitu, Dijsselbloem ale na tiskové konferenci jeho konání nakonec potvrdil.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek