EU schválila operaci proti pašerákům

23.06.2015
čtk

Evropská unie spustila námořní operaci v mezinárodních vodách ve Středomoří proti pašerákům migrantů do Evropy. Schválili to unijní ministři zahraničí v Lucemburku.

Ministři rozhodli o spuštění první fáze námořní operace EUNAVFOR-Med, která je součástí společné bezpečnostní a obranné politiky EU. V rámci této fáze má být zjišťováno co největší množství informací o pašeráckých sítích či o lodích užívaných k přepravě migrantů, kterých jen letos do Evropy dorazilo už přes 100.000 a tisíce jich cestu nepřežily.

„S uváděním této první fáze do praxe začneme v příštích dnech,“ uvedla na tiskové konferenci unijní šéfka diplomacie Federika Mogheriniová. „Jejím cílem nejsou migranti. Zaměří se na ty, kteří vydělávají peníze na jejich životech a často i na jejich smrti,“ dodala.

Jednání o rezoluci OSN

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek tuto první fázi však nepovažuje dostatečné opatření. „Já se domnívám, že ta akce, která by zavčas likvidovala ty pašerácké a pirátské lodě, by mohla opravdu výrazně zkomplikovat život organizovanému zločinu a těm, kteří jsou napojeni na tento byznys,“ dodal český ministr.

Tato opatření jsou ale až součástí dalších fází operace, které vyžadují přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN a souhlas případně dotčených zemí, jako je Libye. Takový souhlas komplikuje podle diplomatických zdrojů zejména Rusko, které má v Radě bezpečnosti právo veta a svou podporu podmiňuje mimo jiné souhlasem Libye s operacemi v jejích vodách. Destabilizovaná Libye však nemá centrální vládu, která by kontrolovala celou zemi.

O rezoluci RB OSN ministři v Lucemburku jednali se šéfem OSN Pan Ki-munem. „Z naší strany zazněl apel, že přijetí této rezoluce je pro nás klíčové, aby bylo možné co nejdřív začít naplno operaci ve Středozemním moři,“ přiblížil Zaorálek ČTK jednání s Panem. Kdy by rezoluce mohla být přijata, prý ale šéf světové organizace nenaznačil. Podle Mogheriniové jednání v OSN pokračují.

„Není to řešení (migrační krize), ale je to součást řešení, které ztíží život pašerákům,“ uvedl ke schválené fázi operace unijní diplomat. Součástí dalších fází by bylo vstupování na paluby pašeráckých lodí, jejich odklánění z kurzu a případně ničení prázdných plavidel. Do operace se zapojí 12 států bez ČR a nasazeno v ní podle diplomata bude pět námořních jednotek, dvě ponorky, tři záchranářské letouny a po dvou bezpilotních letounech a vrtulnících.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek