Ministři financí eurozóny budou znovu jednat o Řecku

24.06.2015
čtk

Schůzka ministrů financí zemí eurozóny, která se bude konat dnes večer, by mohla přinést rozhodující průlom v několik měsíců trvající snaze řešit řeckou dluhovou krizi. Experti věřitelských institucí by jim totiž měli předložit svůj rozbor nejnovějších návrhů řecké vlády.

Nové návrhy, kterými chce Řecko po týdnech licitací dospět k potřebné dohodě s mezinárodními věřiteli, zahrnují podle médií vyšší daně či určité změny v důchodovém systému. Ve chvíli, kdy se tento nový přístup začal líbit v Bruselu, ozvaly se ale rozhořčené hlasy z levicově naladěného řeckého parlamentu.

Ministři financí eurozóny se schází den před červnovým summitem EU. Na jeho okraj by se v případě dnešní dohody teoreticky mohli opět sejít prezidenti a premiéři 19 zemí eurozóny, aby rozhodnutí svých ministrů dodali politickou váhu.

Na konci června vyprší aktuální záchranný program

Všechny strany zdlouhavých jednání tlačí čas. Řecku na konci měsíce vyprší nynější záchranný program a bez dohody s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), Evropskou centrální bankou (ECB) a Evropskou komisí nedosáhne na zbývajících 7,2 miliard eur (téměř 200 miliard korun) z něj.

A finance Atény potřebují, do konce června je totiž čeká splátka MMF a v dalších měsících další výrazné splátky, především ECB. Neschopnost splácet by přitom mohla vyústit možná až v odchod země z eurozóny.

Tsipras přišel s novými návrhy, dohody zatím nedosaženo

Čtyři měsíce se táhnoucí jednání vyvrcholily v pondělí mimořádným summitem eurozóny. Už před ním se tento týden poprvé sešla euroskupina, tedy právě ministři financí zemí platících eurem.

Tehdy měly věřitelské instituce nejnovější návrhy vlády premiéra Alexise Tsiprase v rukou jen několik hodin, jejich první hodnocení ale byla zdrženlivě optimistická. Summit samotný také skončil jen optimistickými prohlášeními politiků na tiskových konferencích.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek