Jak Tsipras okomentoval dohodu o řeckém dluhu

13.07.2015
čtk

Řecko dosáhlo restrukturalizace dluhu a střednědobého financování v podobě růstového balíčku v hodnotě 35 miliard eur. Tak vidí dohodu v Bruselu řecký premiér Alexis Tsipras. Podmínky nové dohody o finanční pomoci však zároveň označil za velmi tvrdé. Dodal ale, že zajistí stabilitu země.

„Dohoda je těžká, dokázali jsme ale zabránit tomu, aby se státní aktiva přesunula do zahraničí. Zabránili jsme plánům na finanční zadušení a na zhroucení bankovního systému,“ řekl Tsipras novinářům po nočním jednání s představiteli eurozóny.

„V této těžké bitvě jsme dokázali získat restrukturalizaci dluhů,“ řekl. Je prý přesvědčen, že zemi se podaří vymanit z recese a vrátit se k růstu. Existence dohody podle něj investorům ukázala, že hrozba odchodu Atén z eurozóny se stala minulostí.

Podle Tsiprase nynější podoba dohody odvrátila hrozbu nanejvýš extrémních plánů konzervativních evropských kruhů. Dodal, že Atény vyšly z jednání s důstojností a že ukázaly směr i ostatním.

Těžké prosazení dohody

Řecký premiér si je vědom toho, že prosazení podmínek dohody bude těžké a že neméně obtížné bude i uvedení dohodnutých opatření do praxe. Finanční břímě, které s novými ozdravnými podmínkami souvisí, bude podle Tsiprase rozděleno podle spravedlivého sociálního klíče.

Dodal, že následky dolehnou i na ty, kteří se během krize placení dosud vyhýbali. V této souvislosti hovořil o potřebě radikálních reforem, které vykoření oligarchii.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek