Řecké reakce na požadavky věřitelů

13.07.2015
čtk

Reakce na vyostřený průběh summitu eurozóny, která požaduje po Řecku 12 opatření k obnovení vzájemné důvěry, jsou mezi Řeky smíšené. Zatímco na politické scéně kulminuje hluboké rozčarování zejména v rozpadajícím se vládním táboře, mezi obyčejnými občany zuří konflikt na sociálních sítích.

Politické postoje k jednáním v eurozóně kopíruje u většiny stran to, jak se zachovaly při sobotním hlasování parlamentu, kde vládní koalice společně s proevropskou opozicí podpořila vyjednávací úsilí premiéra Alexise Tsiprase.

Ve vládním táboře, ve kterém se už objevily první trhliny, se ale nyní vytvářejí nepřekonatelné propasti. V Tsiprasově levicové formaci stále ostřeji proti eurozóně vystupuje levicová platforma, k níž se nepřímo hlásí i předsedkyně parlamentu Zoi Konstantopuluová, která vyzvala k „ozbrojenému odporu“ proti evropským vyděračům.

Vůdce koaličních Nezávislých Řeků Panos Kammenos naznačil možnost opuštění vlády, když prohlásil, že jeho strana nepřijme nic, co by přesahovalo návrhy, s nimiž Tsipras odletěl do Bruselu. Nyní je přitom již jasné, že podmínky věřitelů jsou tvrdší, než si současná vláda vůbec dokázala představit.

Spekuluje se, že Tsipras bude nucen vyhlásit na podzim předčasné volby.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek