Návrh Komise: 7 miliard eur z EFSM pro Řecko

15.07.2015
čtk

Evropská komise navrhuje řešit okamžité finanční potřeby zadluženého Řecka ve výši asi 7 miliard eur půjčkou ze staršího krizového fondu, který v minulosti společně vytvořily všechny země Evropské unie.

Za půjčky z Evropského finančního stabilizačního mechanismu (EFSM) ručí všechny unijní státy. Ministři financí několika zemí mimo eurozónu dali tento týden jasně najevo, že se jim podobná půjčka Řecku nelíbí. Mezi tyto země patří i Česká republika.

S návrhem komise musí souhlasit členské země EU kvalifikovanou většinou. Podle diplomatů se státy eurozóny asi budou snažit proces schvalování urychlit, například využitím písemné procedury.

V případě, že podobný postup bude skutečně realizován, ručilo by Česko krátkodobě za 1,13 procenta úvěru, tedy asi za 2,1 miliardy Kč.

Půjčka bude vyplacena v jedné platbě na účet řecké národní banky okamžitě po přijetí příslušného rozhodnutí. Měla by maximálně tříměsíční splatnost. Komise předpokládá její proplacení z peněz, které Řecko získá poté, co se dohodne o třetím záchranném balíku se záchranným fondem eurozóny (Evropský stabilizační mechanismus; ESM).

Kromě formální řecké žádosti podmiňuje Komise vyplacení peněz schválením prvních reformních kroků dohodnutých na nedávném summitu eurozóny. Návrh zmiňuje chystané změny pravidel daně z přidané hodnoty, úpravy penzijního systému a řízení statistického úřadu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek