Schäuble a Tsipras se nečekaně shodli


Marie Bydžovská, Euroskop, 15.7. 2015

Dohoda o třetím záchranném plánu pro Řecko odvrátila na poslední chvíli finanční rozvrat země. Pouhý den po jejím uzavření se objevují ostří kritici, mezi nimi překvapivě i dva z klíčových aktérů bruselského víkendového dramatu – německý ministr financí Wolfgang Schäuble a řecký premiér Alexis Tsipras.

„Je mnoho lidí, také v německé vládě, kteří jsou jasně přesvědčeni, že GREXIT by byl lepším řešením pro Řecko i jeho občany,“ řekl Schäuble novinářům v Bruselu. „Ale je to něco, co mohou udělat pouze oni sami,“ dodal.

Rozkol mezi Schäublem a Merkelovou?

Německý ministr financí tak zpochybnil úterní dohodu o třetím záchranném plánu pro Řecko. Podle serveru Politico je to poprvé, co se Schäuble veřejně negativně vyjádřil vůči strategii kancléřky Angely Merkelové při záchraně Řecka. O jejich neshodách v této otázce se přitom podle serveru ví již dlouho.

Schäuble také nepříjemně zasáhl do plánů kancléřky, která hledá podporu pro dojednaný plán v Bundestagu. Ten o něm bude hlasovat na mimořádné schůzi v pátek. Merkelová očekávala, že dlouholetý člen jejích křesťanských demokratů a vlivná osobnost v této straně jí pomůže při shánění hlasů mezi poslanci.

Pikantní je, že díky tvrdému postoji v řecké krizi ministr financí v červenci porazil populární kancléřku v žebříčku oblíbenosti. V průzkumu, který zveřejnila televizní stanice ARD, vyjádřilo spokojenost s jeho prací 70 procent dotázaných Němců. To je nejvyšší počet za jeho dlouhou politickou kariéru. V politice se angažuje již více než půl století.

Tsipras: Dohodě nevěřím

Paradoxně se stejně přísná kritika vůči úterní dohodě, i když z jiných důvodů, snesla i od řeckého premiéra Alexise Tsiprase. „Beru plnou zodpovědnost za chyby, které jsem učinil, a za to, že jsem se podepsal pod dokument, kterému nevěřím,“ prohlásil Tsipras o dohodě z eurosummitu v rozhovoru s řeckou státní televizí ERT.

Dohoda je podle řeckého premiéra velmi tvrdá, nicméně byl to jediný způsob, jak zajistit, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Byla podle něj zajištěna pouze prostřednictvím tlaku silnějších států na Řecko. Jak nicméně dodal, jeho povinností je, aby byl dokument v Řecku přijat.

Tsipras se opřel i do věřitelů, uvedl, že se prý chtěli Řecku mstít. „Tato Evropa nepatří panu Schäublemu,“ vybral jmenovitě německého ministra, především kvůli jeho návrhu na pětileté řecké prázdniny od eura.

Kritika pětileté dovolené od eura

Schäuble kvůli tomuto návrhu musí čelit kritice nejen ze zahraničí, kde mu vyčítají, že Řecko ponížil, ale i od koaličních sociálních demokratů. Ti mu vytýkají, že s nimi návrh na dočasné vystoupení jedné země z měnového klubu dostatečně nekonzultoval.

„Chci je jen přátelsky upozornit: Nepřišel jsem se žádným návrhem, který by nebyl domluven v rámci spolkové vlády, a to co se týče obsahu i formulace,“ reagoval na výtky křesťanskodemokratický ministr. Nemá proto podle něj smysl využívat opačné tvrzení k osobnímu osočování.

Gauck: Němci nejsou nesolidární

Nepřímo se za šéfa státní pokladny postavil německý prezident Joachim Gauck. Na návštěvě v Irsku řekl, že nesdílí kritiku, že Berlín jednal s Řeckem příliš tvrdě. „Tak velká země musí zvažovat různé možnosti řešení,“ řekl. Německo podle něj nepracovalo na tom, aby Řecko ztroskotalo.

Gauck se také vyjádřil, že se nedomnívá, že by Němci a německá vláda vůči Řecku vykazovali nedostatek solidarity. „Po mnoho let jsme ukazovali, že máme zájem na soudržnosti v Evropě, a že se nám nelíbí politika drolení okrajů,“ dodal.

Německo poskytovalo finanční prostředky na pomoc a přišla od něj řada nabídek na pomoc, které měly pomoci řeckým strukturám lépe fungovat, upozornil Gauck. „To můžeme ještě více dělat i v budoucnosti,“ dodal.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality