Po 5 týdnech otevře akciová burza v Athénách

03.08.2015
čtk

V Řecku v pondělí po pěti týdnech obnoví provoz aténská akciová burza. Řečtí obchodníci oslovení agenturou Reuters očekávají, že první den obchodování bude ve znamení vysokých ztrát a hlavní aténský index by mohl zaznamenat pokles až pětinu.

To samé naznačuje i vývoj obchodů s řeckými akciemi v USA za dobu, kdy byla aténská burza zavřená. Podle obchodníka Beta Securities Takise Zamanise je možnost, že by alespoň jedna firma na burze dnes posílila, téměř nulová.

Největší tlak bude zřejmě na bankovní akcie, protože je potřeba rekapitalizovat řecký finanční sektor. Banky tvoří zhruba 20 procent hlavního aténského indexu. Akcie National Bank of Greece kótované na americké burze za dobu, kdy by zavřen aténský trh, klesly o zhruba pětinu.

Akciová burza v Aténách byla spolu s řeckými bankami v důsledku dopadů řecké dluhové krize uzavřena 29. června. Banky se znovu otevřely 20. července, výběry z účtů ale zůstaly omezeny.

Plán na znovuotevření aténské burzy schválený Evropskou centrální bankou (ECB) předpokládá, že řečtí investoři nebudou moci k nákupu akcií využívat vklady v bankách. Omezení by mělo zabránit odlivu kapitálu z řeckých bank, které ale měly potíže s technickým zajištěním tohoto opatření. Právě tyto potíže znovuotevření burzy komplikovaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek