Eurozóna schválila vyplacení první části pomoci Řecku

20.08.2015
čtk

Ministři financí eurozóny ve středu schválili vyplacení prvních 26 miliard eur z nového záchranného programu pro Řecko.

Oznámili to zástupci Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), jehož prostřednictvím budou peníze poskytnuty. Peníze Aténám umožní mimo jiné uhradit čtvrteční splátku 3,2 miliardy eur Evropské centrální bance (ECB).

ESM potvrdil, že během tří let poskytne v rámci finanční pomoci Řecku až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Euroskupina, tedy ministři financí zemí eurozóny, se na podmínkách třetího záchranného programu pro zadlužené Řecko shodla už minulý týden.

Ve středu program překonal poslední klíčovou překážku, když získal souhlas německého parlamentu. Řecko muselo výměnou za pomoc slíbit další strukturální reformy a úsporná opatření a zvýšení daní.

Řecké ministerstvo financí uvedlo, že 13 miliard eur z první části pomoci by mělo obdržet již ve čtvrtek ráno. Většina z těchto peněz bude použita na splácení dluhů, včetně dřívějšího překlenovacího úvěru z celounijního Evropského finančního stabilizačního mechanismu (EFSM).

Dalších deset miliard eur z první části pomoci by podle agentury DPA mělo směřovat na zvláštní účet určený na podporu bankovního sektoru. Zbývající tři miliardy prý Řecko obdrží až na podzim.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek