Merkelová a Faymann chtějí summit EU k běžencům

15.09.2015
Euroskop, čtk

Šéfové vlád Německa a Rakouska Angela Merkelová a Werner Faymann žádají, aby byl na příští týden svolán mimořádný summit Evropské unie kvůli běžencům. Situaci je podle nich nutné řešit na celoevropské úrovni, protože tři země nejvíc zasažené uprchlickou vlnou, Německo, Rakousko a Švédsko, to vlastními silami nezvládnou.

„Společně jsme se obrátili na předsedu Evropské rady Donalda Tuska a řekli, že tento problém lze vyřešit jen na celoevropské úrovni. Je to zodpovědnost celé Evropské unie,“ řekla dnes Merkelová novinářům po jednání s Faymannem. Podle ní Tusk prověří, zda je možné mimořádný summit uspořádat už příští týden.

Podle německé kancléřky by se summit neměl zabývat rozdělením 120.000 běženců mezi státy EU, o kterém jednali unijní ministři vnitra v pondělí. „Toto (téma) je u ministrů vnitra v dobrých rukou,“ řekla Merkelová.

Podle Faymanna by šéfové evropských států a vlád měli jednat o tom, jak zajistit, aby uprchlíci do Evropy nepřicházeli. Podle něj to vyžaduje větší podporu zemí, odkud běženci pocházejí, stejně jako podporu tranzitních zemí, aby běženci žádali o azyl už v prvním bezpečném státu, do kterého na své cestě vstoupí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek