Předsednictví svolalo na úterý ministerskou schůzku

16.09.2015
Euroskop, čtk

Za týden v úterý 22. září se kvůli uprchlické krizi uskuteční mimořádná schůzka ministrů vnitra zemí Evropské unie, která naváže na pondělní ministerské jednání. Podle agentury Reuters to oznámilo lucemburské předsednictví.

V pondělí se ministři vnitra v otázce přerozdělení žadatelů o azyl mezi jednotlivé unijní státy neshodli. Některé země jako Česká republika či Slovensko proto chtějí, aby v této věci rozhodl summit Evropské unie, tedy premiéři a prezidenti zemí EU.

O tom, zda se mimořádný summit uskuteční, rozhodne předseda vrcholných schůzek EU Donald Tusk ve čtvrtek.

K uspořádání vrcholného setkání ho mimo jiné společně vyzvali německá kancléřka Angela Merkelová a její rakouský kolega Werner Faymann. Summit by však podle nich neměl řešit přerozdělení 120.000 běženců, ale možnosti, jak příliv uprchlíků do Evropy zastavit. O zmíněných kvótách by podle Vídně a Berlína měli rozhodnout ministři vnitra.

V případě summitu mají členské země právo návrh vetovat, u ministerských schůzek pak rozhoduje kvalifikovaná většina. Proti povinnému přerozdělení běženců je mimo jiné Česká republika, Slovensko či pobaltské republiky, ostatní unijní země však budou zřejmě schopné je přehlasovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek