Lidská práva nebo export? Z debaty na Fóru 2000

22.09.2015
Euroskop

Preferuje Česká republika ekonomickou diplomacii na úkor tradiční politiky lidských práv? Na akci Asociace pro podporu demokracie a lidských práv (DEMAS), která byla součástí Fóra 2000, o tom diskutovali čeští politici z řad koalice i opozice. Moderoval Vít Dostál z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uvedl, že politika lidských práv dodávala Čechům jméno ve světě. Pro menší stát typu České republiky je výhodné, když si ho ostatní s nějakým tématem spojují. Jako třeba Norsko s vyjednáváním a rozvojovou pomocí. Podle Schwarzenberga českou pozici uznávaly i státy, které k lidským právům přistupují odlišně.

Schwarzenberg však v debatě hájil hlavně politický primát zahraniční služby, byť nemá nic proti tomu, aby diplomaté podporovali také export.

Čínský trh a lidská práva

Exministr zdůraznil, že české podniky už v Číně působí několik let. „Číňané si vybírají podle kvality. Rozhoduje cena a ochota přizpůsobit se čínským požadavkům. Proto se Češi dokázali na čínském trhu prosadit,“ řekl. Představu, že výsledky českého exportu závisí na podlézání, označil za iluzi. Jako příklad uvedl zdvojnásobení obchodu s Čínou za jeho působení na ministerstvu.

Europoslanec Pavel Telička uvedl, že Česko sice nemusí být avantgardou lidských práv, ale musí to být priorita, ať už to znamená při exportu o miliardu více či méně. „Je to otázka zásadovosti a bezzásadovosti,“ řekl. Čeští politici musí vědět, jakou mají jejich cesty symboliku a že svůj dopad mají dokonce i obecná prohlášení.

Petr Fiala řekl, že sice nelze vyvážet demokracii, ale není potřeba nedemokratické režimy nad rámec legitimizovat. Český prezident by měl kromě Číny jezdit i na Západ.

„Když jezdíte někam, tak vás potom jinam nezvou,“ komentoval to europoslanec Pavel Svoboda. Vyjádřil i idealistický cíl, aby se prezident cítil vázán přijatou koncepci české zahraniční politiky.

AMO, akce Lidská práva a EU
Na akci Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) diskutovali europoslanci Pavel Telička a Pavel Svoboda, předseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg a poslanec a předseda ODS Petr Fiala. (zdroj: AMO, Facebook).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek