Řecko nechce smíšené hlídky s Tureckem

14.10.2015
Euroskop, čtk

Řecko odmítlo možnost vytvoření smíšených hraničních hlídek s Tureckem, které by operovaly v Egejském moři v rámci boje proti převádění běženců.

Podle řeckého deníku Kathimerini se Atény obávají, že Turecko by se tímto způsobem pokusilo učinit svou přítomnost v Egejském moři legitimní. Obě strany ale vedou v oblasti letitý spor o rozdělení teritoriálních vod.

Řecko reagovalo na návrh mluvčího německé kancléřky Angely Merkelové, který hovořil o nutnosti koordinované akce v Egejském moři proti uprchlické krizi. Steffen Seibert upozornil, že v současné situaci pašeráci lidí jednají víceméně tak, jak se jim zachce.

Řecké ministerstvo zahraničí připustilo možnost spolupráce s Tureckem v podobě výměny informací mezi bezpečnostními složkami obou zemí. Také požaduje uplatňování bilaterální dohody o zpětném přijímání uprchlíků, kteří se nelegálně dostali do Řecka.

Letos se z Turecka do Řecka dostaly už statisíce běženců, převážně z válkou zmítané Sýrie. Uprchlíci pak putují dál po takzvané balkánské trase do západní Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek