Parlamentní volby ve Švýcarsku: čeká se vítězství konzervativců

16.10.2015
čtk

Parlamentní volby ve Švýcarsku podle průzkumů veřejného mínění potvrdí rostoucí oblibu nacionálně-konzervativní Švýcarské lidové strany (SVP).

„Jsme s náskokem nejsilnější strana ve Švýcarsku, proto chceme přinejmenším potvrdit výsledek posledních parlamentních voleb před čtyřmi roky,“ prohlásil v rozhovoru s agenturou APA šéf SVP Toni Brunner. SVP, která má populistické rysy a podporuje kvóty na omezené přistěhovalectví do země, v roce 2011 vyhrála s 26,6 procentem hlasů, nyní by si mohla ještě o 1,3 procentního bodu polepšit.

Na druhém místě se podle průzkumů znovu umístí sociální demokraté, kteří ale opět zřejmě nepřekročí hranici dvaceti procent hlasů. Podobně jako SVP si mají mírně polepšit i liberální demokraté, kteří jsou označováni za třetí nejsilnější politickou sílu v zemi.

Agentury: volby příliš nezmění

Podle agentur volby příliš nezmění, protože v zemi v pravém slova smyslu nevzniká koaliční vláda, protože ministry do sedmičlenné vládní Spolkové rady volí parlament.

Prvním úkolem nově zvolené Národní rady bude právě volba vlády. V současné době je sedm spolkových ministerstev rozděleno tak, že jedno má SVP, socialisté a liberální demokraté mají po dvou křeslech, jeden resort připadá na křesťanské demokraty a zbývající sedmý na Občanskodemokratickou stranu, která vznikla odštěpením od SVP. V nové vládě s největší pravděpodobností získá SVP druhé křeslo na úkor občanských demokratů.

Ve Švýcarsku se diskutuje o migraci i EU

Volby se konají v době, kdy Švýcarsko diskutuje o problémech souvisejících s migrací, uprchlickou krizí a azylovou politikou. Země sice není hlavním cílem běženců, kteří do Evropy nyní v masových počtech míří, chce se ale do řešení krize a přerozdělení uprchlíků zapojit.

Za další důležité téma voliči považují vztahy s Evropskou unií. Bern členství v EU odmítá, s evropským blokem ho ale propojuje řada bilaterálních a mezinárodních smluv, Švýcarsko je mimo jiné součástí schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.

Vedle výběru nového složení 200členné Národní rady čeká Švýcary ve většině kantonech i volba zástupců Stavovské rady, která je druhou komorou parlamentu. Stavovská rada má 46 členů, dvacítka kantonů v ní má po dvou zástupcích a šestice polokantonů po jednom křesle.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek