EU bude označovat zboží ze židovských osad

12.11.2015
čtk

Evropská komise schválila pokyny k jasnému označování zboží pocházejícího ze židovských osad. Komise toto opatření připravovala několik let. Izrael je označuje za diskriminační rozhodnutí přijaté z politických důvodů. EU argumentuje tím, že zboží pocházející z území, která Izrael okupuje, nemůže být v EU prodáváno jako zboží vyrobené v Izraeli.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanel Nahšon řekl, že „Izrael odsuzuje rozhodnutí označovat odlišně izraelské výrobky pocházející z oblastí, které Izrael obsadil roku 1967“. Prohlásil, že EU vůči Izraeli uplatňuje praxi dvojího metru, protože nepostupuje podobně v případě ostatních územních konfliktů, jichž je nyní na světě kolem 200.

Upozornil také, že se nebere v úvahu současná situace, kdy se Izrael potýká s „vlnou terorismu“. Rozhodnutí podle něj „nepomůže postoupit k politickému řešení izraelsko-palestinského konfliktu“. „Zavedení značení posílí radikální kruhy, které podporují bojkot Izraele a upírají mu právo na existenci,“ řekl mluvčí.

V prohlášení ministerstvo uvádí, že EU ohrožuje svůj vliv na politické řešení izraelsko-palestinského konfliktu a že rozhodnutí může ovlivnit budoucí vztahy Izraele s EU.

Idea Ashtonové z roku 2013

EU začala o zavedení značení zboží z osad usilovat už v době, kdy její diplomacii vedla Catherine Ashtonová. V roce 2013 byla ale kampaň zastavena na žádost amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který se tehdy snažil obnovit mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinci.

Rozhovory stále stagnují a nástupkyně Ashtonové Federica Mogheriniová otázku označování zboží znovu otevřela. Letos v dubnu Mogheriniovou požádalo o zavedení značek 16 unijních zemí, mezi nimiž nebylo Česko ani Slovensko.

Británie, Belgie a Dánsko už zboží z osad prodávají s etiketou, na níž je to jasně vyznačeno. Jde hlavně o ovoce a zeleninu vypěstovanou v osadách v údolí Jordánu. Teď bude muset být zboží takto prodáváno ve všech zemích unie. Pokud výrobek neoznačí samotní Izraelci, pak může etikety dodat země, kde se bude produkt prodávat.

Vztahy EU-Izrael

EU neuznává přítomnost Izraelců na Západním břehu, na Golanských výšinách a ve východním Jeruzalémě jako legální. Izrael tato území obsadil za války v roce 1967 a jejich další osud měl být součástí rozhovorů s Palestinci a Syřany. Obojí ale zkrachovalo. Pouze s Palestinci Izrael v 90. letech vyjednal dohodu o částečné autonomii, takže část území Západního břehu Jordánu je pod kontrolou palestinské samosprávy.

Izrael však na části tohoto území stále rozšiřuje osady, v nichž žije přes 300.000 Židů. Pásmo Gazy, které roku 1967 obsadili také, Izraelci opustili roku 2005. Východní Jeruzalém Izrael po roce 1967 připojil ke zbytku města a nepovažuje ho už na rozdíl od zbytku světa za okupovaný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek