Jaceňuk čeká zavedení bezvízového styku

04.01.2016
Euroskop, čtk

Smlouva s EU umožní ukrajinské ekonomice stát se „konkurenceschopnou, silnou a vzorovou,“ řekl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňukj o dohodě, která od 1. ledna zavádí volný obchod mezi Ukrajinou a Evropskou unií.

Podle Jaceňuka na Ukrajinu přiláká nové investice, vytvoří nová pracovní místa a ukrajinskému byznysu umožní rozvíjet se a jít vpřed. „Je to zároveň konkurence, výzva pro ukrajinské výrobce. Ale především je to šance pro byznys obstát a získat nové trhy,“ dodal premiér.

Rusko podle předsedy ukrajinské vlády udělalo vše pro to, aby se Ukrajina součástí evropského společenství nestala, aby se nevrátila do své historické evropské rodiny. „Dřívější ukrajinský režim odmítl podepsat smlouvu o volném obchodu a miliony Ukrajinců vyšly do ulic. A zvítězili jsme,“ prohlásil Jaceňuk.

Ukrajinský premiér v projevu shrnul kroky, jimiž Kyjev reagoval na faktické ruské obchodní embargo, vyhlášené v minulých dnech odvetou za příklon Ukrajiny k evropskému trhu. „Naše odpověď je následující. Ukrajina odchází ze zóny volného obchodu s Ruskem, zvyšuje cla na veškeré ruské zboží a zavádí obchodní embargo na ruské potraviny a strojírenské zboží. My jsme tu válku nezačali a agresor bude potrestán,“ řekl Jaceňuk.

Premiér občanům sdělil, že EU loni dala jasně najevo, že Ukrajina splnila všechny podmínky pro zavedení bezvízového styku. „Očekáváme z Bruselu konečné rozhodnutí, protože jsme se stali součástí jednotného evropského prostoru,“ prohlásil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek