Europoslanci jednají o globální liberalizaci služeb

03.02.2016
Euroskop, čtk

Evropští poslanci budou hlasovat o doporučeních pro Evropskou komisi, která jménem členských zemí vyjednává mezinárodní dohodu o obchodu ve službách TiSA (Trade in Services Agreement). Dohoda by měla více liberalizovat světový trh se službami a evropským dodavatelům služeb, například finančních, telekomunikačních nebo dopravních poskytnout obchodní příležitosti ve třetích zemích.

„Globalizace a digitalizace, to jsou fakta. Proto je třeba stanovit jasná pravidla,“ řekla během pondělní debaty poslankyně Viviane Redingová z výboru pro mezinárodní obchod, který doporučení pro EK připravil.

Země EUmají podle Redingové jen omezený přístup na zahraniční trhy, zatímco v unii je obchod se službami liberalizovaný, čímž vzniká nepoměr, který by TiSA vyřešila. Ze smlouvy však podle ní musejí být vyjmuty veřejné služby, včetně školství, zdravotnictví a audiovizuálních a sociálních služeb.

Kritici se bojí, že TiSA zvětší vliv nadnárodních firem

O dohodě nyní vyjednává 23 zemí, kromě USA a zemí EU také některé státy Latinské Ameriky a Pákistán, které dohromady tvoří 70 procent světového obchodu se službami. EUje největším vývozcem služeb na světě, připadá na ni 25 světového obchodu.

Kritici TiSA ale tvrdí, že dohoda posílí vliv nadnárodních společností na úkor místních podnikatelů i národních vlád. Nelíbí se jim také, že jsou z ní prozatím vyloučeny země BRICS, tedy Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.

Dohoda TiSA doplňuje další dvě vyjednávané významné smlouvy, dohodu o vytvoření zóny volného obchodu na území USA a zemí Evropské unie (TTIP) a dohodu o Transpacifickém partnerství (TTP), kterou v říjnu 2015 podepsalo v americké Atlantě 12 států.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek