Söder: Pro souhlas s kvótami je klíčový strop na počet běženců

18.02.2016
Euroskop, čtk

Dokud Evropská unie nestanoví horní hranici pro počet přijímaných běženců, nemůže očekávat od členských států souhlas s kvótami pro rozdělování uprchlíků, deníku Die Welt to řekl bavorský ministr financí Markus Söder. Vyslovil se také pro intenzivnější deportace neúspěšných žadatelů o azyl z Německa.

„Bez účinné evropské horní hranice pro počet uprchlíků nebudou naši partneři ochotni hovořit o kvótách. Nikdo nechce nyní podepisovat prázdné šeky,“ řekl Söder. Jaká by měla být evropská horní hranice, neuvedl.

„Celá Evropa ale jistě nebude chtít přijmout tolik lidí, kolik jich jen Německo přijalo loni,“ podotkl Söder. Do Německa loni dorazilo téměř 1,1 milionu uprchlíků.

Bavorská vláda chce zajištění německých hranic

Söder také zopakoval požadavek bavorské zemské vlády na zajištění německých hranic, aby se omezil počet přicházejících běženců. Současných 2000 až 3000 osob denně je podle něj příliš mnoho.

Vyjádřil také porozumění pro plán zemí visegrádské skupiny na zabezpečení hranice mezi Makedonií a Řeckem, aby se uzavřela takzvaná balkánská cesta uprchlíků. „Tyto země tak nejednají ze zlého úmyslu, ale protože už nevěří, že se Řecku podaří zajistit vnější hranici EU. Nechtějí svěřit budoucnost Evropy Turecku, což chápu,“ řekl Söder.

Söder: Je třeba důslednějších deportace neúspěšných žadatelů

Zároveň je podle bavorského ministra potřeba důsledněji deportovat ty uprchlíky, kteří v Německu neuspěli se žádostí o azyl.

„Pokud vezmeme v potaz současnou úspěšnost žadatelů, mělo by být odsunuto 350.000 lidí. To je potřeba udělat důsledně a rychle. A v Německu nesmí být rozdíly v řešení deportací mezi jednotlivými spolkovými zeměmi, proceduru je třeba sjednotit. Nesmí být možné, aby například někteří běženci odjížděli do spolkových zemí, kde je menší riziko deportace,“ řekl Söder.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek