NATO upřesnilo podmínky své mise v Egejském moři

25.02.2016
Euroskop, čtk

Země Severoatlantické aliance se dohodly na podmínkách, za jakých bude dále probíhat námořní mise NATO proti pašování migrantů v Egejském moři. Šlo především o překonání sporných otázek kolem využívání výsostných vod Řecka a Turecka, uvedla dnes agentura Reuters.

Ministři obrany NATO 11. února rozhodli, že válečné lodě aliance budou pomáhat Turecku a Řecku v boji proti sítím, které pašují přes Egejské moře běžence do Evropy. Do oblasti krátce po rozhodnutí vyplula flotila NATO s cílem hlídkovat a sbírat informace. Objevily se ale operační problémy, a to ohledně vstupu do výsostných vod Turecka a Řecka a osudu migrantů, které lodě na moři zachrání.

„Naše lodě poskytnou informace pobřežním hlídkám a dalším úřadům v Řecku a Turecku. To jim pomůže být efektivnější při potírání sítí nelegálního pašování (lidí). Naši velitelé budou rozhodovat o místech působení ve spolupráci s Řeckem a Tureckem, v jejichž teritoriálních vodách budou moci operovat,“ uvedl v prohlášení šéf NATO Jens Stoltenberg.

Vracení tureckých lodí

„Když budou zachráněni lidé, kteří připlouvají z Turecka, budou vráceni do Turecka,“ upřesnil Stoltenberg po středečním jednání členských zemí v bruselském sídle NATO.

Na základě mezinárodních dohod mají námořní síly NATO povinnost jako všichni ostatní pomáhat všem plavidlům v nesnázích. Mnohé členské státy aliance se obávaly, že toho pašeráci využijí a budou směřovat svá často vratká plavidla k válečným lodím, aby migranty zachránily a odvezly jako trosečníky do Řecka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek