Komise navrhla bezvízový vstup do EU pro Gruzínce

10.03.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise navrhla členským zemím Evropské unie a Evropskému parlamentu zrušit vízovou povinnost pro občany Gruzie, oznámil to tiskový odbor komise.

Komise loni v prosinci konstatovala, že Gruzie splnila všechny podmínky k bezvízovému cestování do schengenského prostoru EU.

„Jsem velmi spokojen s tím, co gruzínské úřady dokázaly, a doufám, že Evropský parlament a Rada EU náš návrh velmi brzy schválí,“ citoval tiskový odbor eurokomisaře pro vnitro Dmitrise Avramopulose

Bruselské sídlo komise upřesnilo, že bezvízový styk se má týkat Gruzínů, kteří vlastní pas s biometrickými údaji a budou pobývat v schengenském prostoru s volným pohybem osob v rámci EU maximálně 90 dní. Bezvízový styk neposkytne občanům Gruzie právo pracovat v EU, uvádí se v tiskového prohlášení.

Gruzie přizpůsobila systémy ochrany dat standardům EU

Aby doporučení zrušit vízovou povinnost dosáhla, musela Gruzie své systémy ochrany dat a pasové předpisy přizpůsobit standardům EU. Podmínkou bylo rovněž zajistit bezproblémovou spolupráci v případech trestního stíhání.

Vláda v Tbilisi, která s osmadvacítkou podepsala v roce 2014 asociační dohodu, zrušení vízové povinnosti při cestách Gruzínů do Evropské unie čeká netrpělivě už delší dobu. Postup Evropské komise se považuje za ocenění jejího reformního úsilí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek