EU: Ke změně vztahů k Rusku je třeba prosadit dohody z Minska

15.03.2016
Euroskop, čtk

Plné prosazení mírových dohod z Minsku je předpokladem pro jakoukoliv zásadní změnu ve vzájemných vztazích mezi EU a Ruskou federací, po jednání ministrů zahraničí EU to uvedla šéfka evropské diplomacie Federica Mogherinová.

Ministři zahraničí EU poprvé diskutovali o vztazích Unie a Ruska, které byly zasaženy ukrajinskou krizí.

Prodloužení protiruských sankcí: Maďarsko a Itálie proti zbytku EU

Jednotu unijních zemí ale narušili Maďaři a Italové. Maďarský ministr Péter Szijjártó upozornil, že Budapešť bude o sankcích chtít diskutovat na nejvyšší úrovni, tedy na unijním summitu, zatímco italský ministr Paolo Gentiloni před novináři poznamenal, že v této chvíli není možné čekat automatické rozhodnutí ohledně prodloužení protiruských hospodářských sankcí.

Tyto dvě země už v minulosti dávaly svůj vlažný postoj k protiruským sankcím, které se týkají finančního sektoru, energetiky a některých dalších oblastí.

Sankce je možné prodloužit nejpozději v červenci

Šéfové diplomacií osmadvacítky se vyhnuli hlubší debatě o protiruských hospodářských sankcích. O jejich prodloužení je třeba rozhodnout nejpozději v červenci.

„Přes nuance je shoda na tom, že není možné obnovit normální vztahy s Ruskem,“ poznamenal Zaorálek. Podle něj mezi členskými zeměmi EUnebyl v této věci spor.

Maďarský ministr zahraničí Szijjártó dal ale před novináři najevo, že Budapešť chce sankce podrobně politicky probírat a nechce jen jejich „technické prodloužení“. O sankcích a vztazích s Ruskem by tak měl podle Maďarů jednat do léta také summit EU.

Mogheriniová považuje debatu o protiruských sankcích za politickou

Mogheriniová poznamenala, že podle jejího názoru je každá debata o protiruských sankcích debatou politickou. Vedena ovšem může být na různých úrovních, od diplomatů až po šéfy států a vlád.

Před pouhými několika dny EU prodloužila zmrazení majetku a zákaz vstupu pro skoro 150 osob, které se podílely na porušování ukrajinské územní celistvosti.

EU: Spolupráce s Ruskem jen ve věcech společného zájmu

„Není možné v této chvíli se vrátit k normálu ve vztazích s Ruskem, protože se nepodařilo obnovit důvěru,“ prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Země se podle něj shodly na potřebě udržet jednotný postoj zemí EU.

Spolupráce s Ruskem je podle osmadvacítky možná jen v oblastech, které jsou věcí jejich společného zájmu. Do této oblasti podle Zaorálka i Mogheriniové přitom patří jak zahraničně-politické otázky jako situace v Sýrii či dění okolo Íránu, tak otázky technického rázu související s obchodními vztahy. „Tato jednání se samozřejmě povedou,“ připustil český ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek