EU vyzvala další země k zavedení sankcí kvůli Krymu

21.03.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie opět vyzvala další členské země OSN, aby zavedly sankce proti Rusku za jeho anexi ukrajinského poloostrova Krym před dvěma lety. Evropská rada, sdružující hlavy států a šéfy vlád unijních států, podle agentury Reuters vyjádřila také obavy ze stupňování vojenské aktivity Moskvy v regionu.

EU vydala toto prohlášení v den návštěvy prezidenta Vladimira Putina na sporném poloostrově. Moskva označila unijní výzvu za „naprosto neperspektivní nátlak“.

Rusko považuje Krym a Sevastopol za svou součást

Ruské ministerstvo zahraničí označilo unijní výzvu k členským státům OSN, aby uvalily sankce proti Rusku, za pokryteckou. „Znovu připomínáme, že Krym a Sevastopol jsou neoddělitelnou součástí Ruské federace. Metody politického a ekonomického nátlaku, ke kterým se EUposlední dobou úporně uchyluje, jsou naprosto neperspektivní a nejsou s to změnit tento fakt,“ prohlásila ruská diplomacie.

Spojené státy, EU, Japonsko a další velké ekonomiky včetně Austrálie a Kanady uvalily kvůli Krymu sankce na Rusko. Avšak řada ostatních členských zemí OSN včetně Číny a Brazílie se vyhnuly přímé kritice Moskvy.

NATO a EUvidí podle Reuters ve vojenské aktivitě Moskvy na Krymu součást ruské strategie, jejímž cílem je vybudovat nové obranné zóny s raketami země-vzduch a země-moře.

EU nadále neuznává Krym

V prohlášení z Bruselu u příležitosti výročí ruské anexe Krymu unie současně potvrdila, že ponechá v platnosti své sankce, které například zakazují evropským společnostem investovat do průzkumu nalezišť ropy a plynu v oblasti Černého moře.

EU je také odhodlána i nadále neuznat Krym jako součást Ruské federace. Podobné sankce a postoj by prý měly vůči Rusku zaujmout i další země OSN.

Sobotka přivítal Tuskovo prohlášení k Savčenkové

Předseda Evropské rady Donald Tusk na závěr summitu EUtaké vyzval Rusko, aby propustilo vězněnou ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou. „Evropská unie volá po okamžitém propuštění Nadiji Savčenkové spolu se všemi ostatními nelegálně zadržovanými ukrajinskými občany,“ řekl.

Tuskovo vyjádření uvítal český premiér Bohuslav Sobotka, podle něhož vychází z českého podnětu vzneseného na summitu.

Savčenkové hrozí v Rusku 23 let vězení, obžalována je z vraždy a z překročení ruských hranic. Ukrajinka vinu odmítá, na protest proti svému věznění vyhlásila předminulý týden hladovku. Ruský soud by měl oznámit rozsudek tento týden.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek