Ministři zahraničí budou jednat se zeměmi západního Balkánu

31.03.2016
Euroskop, čtk

Dopad uprchlické krize na země západního Balkánu nebo posun v jednáních o vstupu do Evropské unie budou tématy jednání ministrů zahraničí západobalkánských zemí a zástupců Evropské komise. Schůzky, která se uskuteční v albánské Drači, se zúčastní také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Jednání šestice západobalkánských zemí se zúčastní také komisař pro evropskou sousedskou politiku a rozhovory o rozšíření Johannes Hahn. Tématy schůzky budou kromě migrace i spolupráce mezi západním Balkánem a EU a V4.

Šéf české diplomacie Zaorálek bude na jednání vystupovat i v roli zástupce předsednické země takzvané visegrádské skupiny (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Zaorálka čeká jednání se zástupci Albánie

Zaorálka čekají i bilaterální jednání s albánským prezidentem Bujarem Nishanim, albánským premiérem Edim Ramou a ministrem zahraničí Ditmirem Bushatim.

Hlavními tématy těchto schůzek budou podle informací českého ministerstva zahraničí posun v přípravách Albánie na zahájení přístupových rozhovorů s EU a problematika migrace. Podle některých odhadů totiž hrozí, že po uzavření migrační trasy z Turecka přes Řecko a Makedonii se proud migrantů přesměruje právě na albánské území.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek