Timmermans chce spory s Varšavou vyřešit dialogem

06.04.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise asi nebude muset podnikat další kroky proti Varšavě kvůli obavám o demokracii v Polsku, protože se zdá, že tamní krizi kolem ústavního soudu lze vyřešit dialogem. Podle agentury Reuters to v úterý v polské metropoli řekl první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) po říjnovém výrazném vítězství v parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patří k nim novela zákona o ústavním soudu, jež podle kritiků ochromila nejvyšší justiční orgán v zemi. To vedlo Brusel k zahájení procedury, jež by mohla skončit i ztrátou hlasu Polska v EK.

„Nechci předjímat žádné případné další kroky,“ uvedl Timmermans na tiskové konferenci uspořádané po jednáních s nejvyššími polskými činiteli o ústavní krizi. „Proč také? Protože jsem nabyl dojmu, že existuje prostor pro dialog a prostor pro nalezení řešení bez toho, že by Evropská komise musela podniknout nějaké další kroky,“ dodal podle Reuters.

Komise chce ústupky Varšavy

Upozornil přitom ale, že vláda Beaty Szydlové musí být připravena k ústupkům. „Začátkem dialogu je respektování ústavního pořádku a rozhodnutí ústavního soudu, která musejí být publikována a naplněna. To je výchozí bod,“ zdůraznil první místopředseda EK.

Narážel tak na spor kolem nálezu polského ústavního soudu, který označil nová pravidla regulující jeho činnost za neústavní. Premiérka už předem dala ve známost, že toto usnesení nebude považovat za legitimní a nezveřejní jej v úředním věstníku.

„Doufám, že se za dva týdny do Polska vrátím povzbuzený dialogem jak s vládou, tak s ústavním soudem. Chci, aby tento dialog pokračoval a zítra (ve středu) předložím kolegům v (Evropské) komisi zprávu, v níž budu konstatovat, že tato první návštěva v Polsku byla povzbuzující,“ uvedl dnes rovněž Timmermans.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek