Evropský parlament bude jednat o situaci v Polsku

13.04.2016
Euroskop, čtk

Evropský parlament má na programu debatu o situaci v Polsku a o reformě ochrany osobních údajů, jakož i rozprava o jmenné evidenci cestujících v letecké dopravě.

Europoslanci budou hlasovat o rezoluci ohledně stavu demokracie v Polsku, o které – s polskou premiérkou Beatou Szydlovou – diskutovali již v lednu.

Rezoluce europoslanců kritizuje Polsko

Návrh rezoluce z dílny dvou největších poslaneckých skupin, lidovců a socialistů, vyjadřuje znepokojení nad faktickým ochromení činnosti ústavního soudu konzervativní vládou, což „ohrožuje demokracii, lidská práva a právní stát“.

Náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański již vytkl návrhu rezoluce, že obraz situace v Polsku podává chybně, protože opomíjí snahu předchozí parlamentní většiny o ovládnutí ústavního soudu. Podle něj ani nepřispěje k vyřešení sporu, ale naopak upevní nesmiřitelný postoj opozice, odmítající pokusy vládní strany o kompromis. Důsledkem je ale i to, že se unijní instituce odcizují polské veřejnosti, varoval diplomat.

Europarlament bude debatovat o registru pasažérů

O potřebě konečně přijmout a do života uvést systém jmenné evidence cestujících v letecké dopravě (Passenger Name Register – PNR) se hovořilo už po teroristických útocích loni v listopadu v Paříži.

Členské státy souhlasily s přijetím návrhu z roku 2011 již loni v prosinci, nyní – po teroristických útocích v Bruselu – je na tahu v této věci Evropský parlament. Hlasování má následovat ve čtvrtek, podobně jako v případě dalších stěžejních bodů dnešního programu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek